Trufle czekoladowe z piwem

W ubiegłym roku wyjątkowe połączenie piwa i czekolady odkrywałam w brownie. tegoroczne zakończenie akcji "tydzień z piwem w tle" uhonoruję w podobny sposób, bo łącząc te dwa składniki, ale tym razem będzie bez pieczenia - coś dla łasuchów, czyli eleganckie trufle z gorzkiej czekolady. 

Zdjęcie - trufle czekoladowe z piwem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

trufle czekoladowo-piwne

  • 25 dkg gorzkiej czekolady,
  • 0,5 szkl. ciemnego piwa,
  • 1/4 szkl. słodkiej śmietanki 30%,
  • kilka łyżek kakao do obtoczenia

Piwo doprowadź do wrzenia w niewielkim rondelku i gotuj, aż połowa płynu wyparuje (wiem, zbrodnia ;)). Zestaw z ognia i do gorącego dodaj śmietankę wlej śmietankę. Powoli ponownie podgrzej. Czekoladę drobno posiekaj i włóż do żaroodpornego naczynia. Zalej gorącą mieszanką piwa ze śmietanką. Odstaw na 3 minuty. Po tym czasie rozmieszaj, czekolada powinna się całkowicie rozpuścić. Odstaw na 4 godziny w chłodne miejsce, stygnąc przestanie być płynna. Rękoma rób około 2 cm kuleczki, które następnie obtaczaj w kakao. Gotowe pozostaw przed podaniem w lodówce.

Zdjęcie - trufle czekoladowe z piwem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Wafle z galaretką
1

Wafle z galaretką

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Trufle z czarnym czosnkiem i solą morską
1

Trufle z czarnym czosnkiem i s…

food² food²
Food Square

Cake pops
2

Cake pops

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

 Nugatowo-karmelowe semifreddo

Nugatowo-karmelowe semifreddo

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Bajaderki w wersji mini czyli przegląd tygodnia
1

Bajaderki w wersji mini czyli…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Rafaello
2

Rafaello

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art