Trójwarstwowy deser z truskawkami
- Wynik: 35
- Czas przygotowania: 30minuty
- Czas gotowania: 5minuty
Odrobinę praco i czaochłonny dlatego warto zarezerwować sobie dłuższą na jego przygotowanie. Jednocześnie tak pyszny, że po zjedzeniu nikt tego czasu i pracy nie będzie żałował. Najsłodsza warstwa z białą czekoladą, mus truskawkowy świetnie ją przełamuje, pistacje przyjemnie chrupią. Użyłam solonych bo nie dostałam innych ale ta odrobina soli też tu pasuje.
Składniki- truskawki - 2 szklanki
- śmietanka kremówka - 330 ml
- biała czekolada - 100 g
- cukier puder - 3 łyżki
- pistacje - do posypania
- ekstrakt waniliowy - 2 łyżeczki
Truskawki umyć, odszypułkować, wrzucić do wysokiego naczynia i zmiksować razem z cukrem i ekstraktem z wanilii. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Połowę śmietany przełożyć do miski z czekoladą i delikatnie wymieszać. Do pozostałej części dodać kilka łyżek musu truskawkowego i wymieszać. W pucharkach lub kieliszkach układać najpierw warstwę z białą czekoladą, następnie warstwę z truskawkami, na wierzch mus truskawkowy. Posypać posiekanymi pistacjami. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego:)