Trójkątne fit bułki
Czasem dostaję wiadomości od czytelników, którzy są zawiedzeni, że ich bułki nie są odpowiednio kształtne. Myślę, że w pieczeniu domowego pieczywa jest to najmniej istotne, wypieki mogą być rustykalne, ważne, aby były smaczne i wywoływały na twarzach domowników uśmiechy. Nikt też nigdy nie powiedział, że bułki muszą być okrągłe!
Dlatego upiekłam bułki trójkątne, na bazie mąki pszennej pełnoziarnistej. Aby bułki nie były zbyt zbite ze względu na ciemną mąkę, postanowiłam do ciasta dodać namoczone płatki owsiane, orkiszowej i jaglane, a także siemię lniane. Bułeczki wyszły lekkie i zdecydowanie można je nazwać fit?
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min
Składniki :
- letnia woda - 250 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 450 g
- miód - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- płatków orkiszowych - 50 g
- płatków jaglanych - 50 g
- płatków owsianych - 50 g
- siemienia lnianego - 30 g
- wrzącej wody - 200 ml
Potrzebne narzędzia:
-
waga kuchenna
-
duża misa
Przepis:
1. Płatki owsiane, jaglane, owsiane i siemię lniane wsypujemy do misy i zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy na 5 minut.
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy namoczone płatki, drożdże, miód, sól.
3. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut. Zostawiamy je w misie pd przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, wałkujemy gruby prostokąt o wymiarach mniej więcej 12x40 cm. Dzielimy nożem na 8 trójkątów.
5. Tak uformowane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
6. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem, posypujemy płatkami i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach.