Tres Leches Cake
Dawno nie brałam udziału w Weekendowej Cukierni...
Skusiłam się na ciasto, które chciałam wypróbować już dawno...
Ciasto wilgotne, niespodziewanie nie za słodkie, a dodatek malin wpływa na całość orzeźwiająco :)
Zaproszenie od Gosi.
Składniki:
280 g mąki
113 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
¾ szklanki cukru
5 jajek
¾ szklanki mleka
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii
8 łyżek mleka
500g mleka skondensowanego słodzonego
400 g mleka zagęszczonego
250 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
kandyzowane wiśnie do dekoracji (lub wiśnie, czereśnie z syropu lub świeże, inne owoce; u mnie świeże maliny)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej; forma ok. 23x35 cm
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając, następnie dodajemy ekstrakt waniliowy. Mąkę mieszamy z proszkiem i solą. Porcjami dodajemy na przemian mąkę i mleko zaczynając i kończąc mąką. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez 25 – 30 min lub do suchego patyczka, a następnie zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Wystudzone ciasto układamy w naczyniu z wyższymi ściankami i nakłuwamy na całej powierzchni widelcem. Łączymy ze sobą mleko, mleko skondensowane oraz mleko zagęszczone. Delikatnie i powoli polewamy mikstura całe ciasto i zostawiamy na ok. 30 min. W tym czasie ciasto wchłonie płyn. Ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem (ja robiłam bez, bo ciasto jest i tak wystarczająco słodkie) i smarujemy nią wierzch ciasta. Każdy kawałek dekorujemy kandyzowaną wiśnią.
Smacznego :)