TPM Sourdough

TPM Sourdough

 Zdjęcie - TPM Sourdough  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zadaniem numer 4 w Weekendowej Piekarni po godzinach jest firmowy chlebek TPM czyli Tatter, Polki i Margot :) Upiekłam go dość spontanicznie, bo akurat nie planowałam pieczenia chleba w ten weekend. U mnie właśnie najczęściej tak się wszystko odbywa, bardzo spontanicznie, pod wpływem chwili. Wyjęłam zakwas, dokarmiłam i stwierdziłam, że byłoby miło coś z niego upiec i tak oto powstał mój pyszny sobotni chlebek:) Bochenek jest troszkę niekształtny, ale co tam ;)

Zdjęcie - TPM Sourdough  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

 

*200g zakwasu żytniego razowego (100% hydracji)

*290g wody

*400g białej pszennej mąki chlebowej

*100g pszennej mąki razowej

*1/2 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie)

*12g soli

Wykonanie:

Zakwas wymieszać z mąka i wodą (ew. drożdżami). Zostawić na 20 minut. Następnie dodać sól i zagnieść gładkie, delikatnie lepkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny w temp 24 C, składając ciasto raz po godzinie.

Ukształtować okrągły bochenek i złączeniem w górę włożyć do koszyka. Kosz wsunąć do dużej foliowej torby. Zostawić do ostatniej fermentacji, która powinna zając ok. 1 1/2 godziny.

Piec z kamieniem rozgrzać do 250C. Nacięty bochenek wsunąć do naparowanego pieca i piec z parą przez 10 minut. Temperaturę pieca zmniejszyć do 230C i piec jeszcze 25 minut.Nie piekłam z parą. Chleb przed pieczeniem posmarowałam wodą.

Przed pokrojeniem chleb należy dobrze wystudzić.

Smacznego :)

Zdjęcie - TPM Sourdough  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - TPM Sourdough  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów