Tosty z karmelizowaną cebulą
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Jeśli chcecie urozmaicić sobie odrobinę wakacyjne śniadanie polecam tosty z karmelizowaną cebulą. Cebulę można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce więc wykonanie takich tostów nie jest ani dłuższe ani trudniejsze niż normalnie.
Inspiracja: Kuchnia 8/2015
Składniki- cebula - 2
- masło - 1 łyżka
- oliwa - 1 łyżka
- białe wino - 1 łyżka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- tymianek - 1 łyżeczka
- chleb tostowy
- żółty ser w plasterkach
W rondlu rozpuścić masło z oliwą, dodać pokrojoną cebulę. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 10 min. Zdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze ok. 15 min na minimalnym ogniu, w tym czasie cebula powinna zmienić kolor na złoty i stać się szklista. Dodać wino, tymianek i przyparwić do smaku sola i pieprzem.
Kromki chleba tostowego posmarować masłem, na każdej ułożyć plasterk sera oraz odrobinę karmelizowanej cebuli. Składać kanapki, zapiekać w opiekaczu kilka minut aż będą rumiane.
Smacznego:)