Tosty cynamonowe

Tosty  cynamonowe

Kiedy poszukiwałam przepisów do akcji Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk nie miałam  pojęcia o kimś takim jak Ainsley Harriot. Wczoraj wyciągnęłam swoje notatki i okazało się że wsród nich znajduje się kilka jego przepisów ale dzisiaj, dzięki Karolinie, która jest jego fanką, znam go i ja. I skoro już mam jego przepisy postanowiłam je wykorzystać. Cynamonowy pomysł na tosty pochodzi  z programu Ainsley rusza w plener - do Argentyny i jest to taka bardziej wypasiona wersja zwykłych tostów zwanych francuskimi. Polecam szczególnie tym osobom, które lubią słodkie jedzenie.

Zdjęcie - Tosty  cynamonowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • chleb tostowy
  • 100 ml sherry
  • 2 jajka
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • oliwa do smażenia
  • cukier wymieszany z cynamonem do posypania
  • creme fraiche albo gęsta kremówka

Sherry wlać do głębokiego talerza. W drugim talerzu roztrzepać jajko ze skórką, otartą z cytryny. Na grillu lub kuchence rozgrzać oliwę na patelni. Szybko zanurzać chleb najpierw w sherry, następnie w jajku i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z łyżką kremówki (zrezygnowałam), posypane cynamonowym cukrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów