Tortilla z bobem i chorizo
Przez ostatnie tygodnie cena bobu leciała w dół na łeb na szyję i teraz, w pełni sezonu, nie sposób odmówić sobie tego przepysznego, letniego strączka ;) Ja swoją kilogramową paczuszkę kupiłam za 5zł i na jednej na pewno się nie skończy :)
Połowę bobu wykorzystałam do zrobienia hiszpańskiej tortilli, którą zjedliśmy wczoraj na obiad. Dzięki dodatkowi paprykowej kiełbasy chorizo, tortilla jest wyrazista w smaku i nieco pikantna. Bób i chorizo to znakomite połączenie!
TORTILLA Z BOBEM I CHORIZO
(2-3 porcje)
6 jajek,
450g bobu,
70g kiełbasy chorizo w plasterkach,
2 łyżki oliwy,
sól i pieprz
W garnku zagotować wodę, wrzucić bób, gotować około 7 minut, Odcedzić, przelać zimną wodą i ponownie osączyć. Obrać z łupinek.
Chorizo pokroić w paski. Jajka doprawić solą i pieprzem, zmiksować na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i krótko przesmażyć chorizo. Wyjąć, a na tę samą patelnię wlać drugą łyżkę oliwy. Gdy się rozgrzeje, wlać jajka. Gdy spód się nieco zetnie, dodać bób i chorizo. Nie mieszać, tylko przykryć patelnię i na niezbyt dużym ogniu smażyć tortillę kilka minut. Gdy dolna część tortilli będzie już ścięta i stabilna, a góra tylko lekko surowa, ostrożnie zsunąć ją na szeroki talerz, przykryć patelnię i szybkim ruchem odwrócić, by tortilla usmażyła się z drugiej strony.
Gotową tortillę pokroić na porcje i od razu podawać.