Tortilla pszenno kukurydziana

Tortilla pszenno kukurydziana

Tortille to jedna z tych rzeczy, których nigdy do tej pory nie robiłam i zawsze śmiało sięgałam w sklepie po gotowe. Jakiś czas temu kupiłam mąkę kukurydzianą, ale nie bardzo wiedziałam jak ją spożytkuję. Z pomocą przyszło mi opakowanie na którym znalazłam przepis na tortille. Domowe placki nie są tak miękkie jak te kupne, ale i tak smakują dużo lepiej.
Zdjęcie - Tortilla pszenno kukurydziana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (ok. 6 placków): 100g mąki kukurydzianej, 100g mąki pszennej, 125ml mleka, łyżeczka soli, jajko + mąka kukurydziana do podsypywania
Zdjęcie - Tortilla pszenno kukurydziana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tortilla pszenno kukurydziana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tortilla pszenno kukurydziana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tortilla pszenno kukurydziana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Łączymy wszystkie składniki w misce i zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 6 równych części, rozwałkowujemy jak najcieniej i wykrawamy kółka (wielkość uzależniamy od wielkości patelni na której będziemy je piec). Rozgrzewamy patelnie, na gorącą kładziemy placka i czekamy aż zaczną pojawiać się bąble, następnie obracamy i podpiekamy jeszcze przez chwilę.
Wnętrze tortilli możemy komponować dowolnie, ja tym razem postawiłam na majonez z warzywami.
Zdjęcie - Tortilla pszenno kukurydziana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów