TORTILLA HISZPAŃSKA
Kolejną potrawą, którą mieliśmy okazję degustować podczas wieczoru kuchni hiszpańskiej była tortilla. Wykorzystałam przepis niezawodnego jak do tej pory Gordona Ramseya delikatnie go modyfikując. Był to strzał w dziesiątkę bo jestem przekonana, że to nie ostatni raz kiedy przygotowałam tę tortillę. Jest bardzo smaczna, pikantna dzięki zawartości chorizo i niesamowicie wyrazista. Nie jest to danie z serii tych, które robią się same ale jeżeli włożycie w nie nieco serca z pewnością się nie rozczarujecie. Bardzo polecam.
Ilość: porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 1h
Poziom trudności: 2/10
SKŁADNIKI:
- 1 mała cebula
- 80dag ziemniaków
- 1 pęto kiełbasy chorizo
- 5 jajek
- 4 płaskie łyżki mąki
- ¼ łyżeczki soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Kiełbasę chorizo kroimy w niezbyt cienkie plasterki, które kroimy jeszcze na pół. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie okrągłe talarki. Cebulę bardzo drobno siekamy.
2 Rozgrzewamy dużą patelnię nieprzywierającą i wrzucamy na nią chorizo, bez tłuszczu. Chorizo jest na tyle tłuste, że po chwili ładnie się wytopi i zrumieni w swoim tłuszczu.
3. Gdy tłuszcz z chorizo się wytopił wyciągamy kiełbasę a na patelnie z pozostałym tłuszczem wrzucamy ziemniaki i cebulę, smażymy je 10-15minut aż lekko zmiękną. I odstawiamy do przestygnięcia.
4. Gdy składniki lekko przestygną możemy zabrać się za przygotowanie ciasta. Jajka ubijamy mikserem niezbyt dokładnie, na koniec dodając mąkę i sól.
5. Wcześniej przygotowane ziemniaki z cebulką i chorizo umieszczamy w naczyniach żaroodpornych- kilku małych lub 1 dużym wysmarowanym oliwą- i zalewamy je tak przygotowanym ciastem.
6. Tak przygotowane tortille wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 200st i zapiekamy około 25-20minut.
7. Może wam się wydawać, że danie przez brak przypraw będzie niejakie, jednak zapewniam, że chorizo samo w sobie jest rewelacyjną niezastąpioną przyprawą, więc nie można go absolutnie niczym zastąpić.
Smacznego!