TORTILLA HISZPAŃSKA

TORTILLA  HISZPAŃSKA

Kolejną potrawą, którą mieliśmy okazję degustować podczas wieczoru kuchni hiszpańskiej była tortilla. Wykorzystałam przepis niezawodnego jak do tej pory Gordona Ramseya delikatnie go modyfikując. Był to strzał w dziesiątkę bo jestem przekonana, że to nie ostatni raz kiedy przygotowałam tę tortillę. Jest bardzo smaczna, pikantna dzięki zawartości chorizo i niesamowicie wyrazista. Nie jest to danie z serii tych, które robią się same ale jeżeli włożycie w nie nieco serca z pewnością się nie rozczarujecie. Bardzo polecam.

Zdjęcie - TORTILLA  HISZPAŃSKA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: porcja dla 4 osób

Czas przygotowania: 1h

Poziom trudności: 2/10

SKŁADNIKI:

  • 1 mała cebula
  • 80dag ziemniaków
  • 1 pęto kiełbasy chorizo
  • 5 jajek
  • 4 płaskie łyżki mąki
  • ¼ łyżeczki soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Kiełbasę chorizo kroimy w niezbyt cienkie plasterki, które kroimy jeszcze na pół. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie okrągłe talarki. Cebulę bardzo drobno siekamy.

2 Rozgrzewamy dużą patelnię nieprzywierającą i wrzucamy na nią chorizo, bez tłuszczu. Chorizo jest na tyle tłuste, że po chwili ładnie się wytopi i zrumieni w swoim tłuszczu.

Zdjęcie - TORTILLA  HISZPAŃSKA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Gdy tłuszcz z chorizo się wytopił wyciągamy kiełbasę a na patelnie z pozostałym tłuszczem wrzucamy ziemniaki i cebulę, smażymy je 10-15minut aż lekko zmiękną. I odstawiamy do przestygnięcia.

4. Gdy składniki lekko przestygną możemy zabrać się za przygotowanie ciasta. Jajka ubijamy mikserem niezbyt dokładnie, na koniec dodając mąkę i sól.

5. Wcześniej przygotowane ziemniaki z cebulką i chorizo umieszczamy w naczyniach żaroodpornych- kilku małych lub 1 dużym wysmarowanym oliwą- i zalewamy je tak przygotowanym ciastem.

Zdjęcie - TORTILLA  HISZPAŃSKA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

6. Tak przygotowane tortille wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 200st i zapiekamy około 25-20minut.

7. Może wam się wydawać, że danie przez brak przypraw będzie niejakie, jednak zapewniam, że chorizo samo w sobie jest rewelacyjną niezastąpioną przyprawą, więc nie można go absolutnie niczym zastąpić.

Smacznego!

Kategorie przepisów