Tortilla al'a kebab domowy

Tortilla al'a kebab  domowy

W ramach wspólnego pieczenia Olcik zaproponowała mi zrobienie kebaba domowego, na który przepis wyszperała u Edysi. Chętnie na to przystałam, bo już nieraz robiłam taką meksykańską kanapkę i wiem, że jest pyszna.  Przy okazji, tortillę mogę dołączyć do akcji Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk. Olcikowi bardzo dziękuję za wspólne pichcenie:))

Zdjęcie - Tortilla al'a kebab  domowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na 6 sztuk):

  • 1 opakowanie placków tortilli (6 sztuk)
  •  800 g filetów z kurczaka
  • torebka przyprawy do kebaba
  • 2 ogórki świeże lub konserwowe 
  • sałata lodowa (użyłam pekińskiej)
  • 1-2 cebule

 Składniki na sos jogurtowy:

  • 1/2 l jogurtu naturalnego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • keczup

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Przełożyć do miski, oprószyć przyprawą do kebaba i dokładnie wymieszać, żeby wszystkie kawałki mięsa były dobrze obtoczone w przyprawie. Odstawić na chwilę i przygotować resztę nadzienia.

Ogórki i pomidory obrać, pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Z główki sałaty oderwać pojedyncze liście.

Mięso usmażyć na oleju, placki tortilli podgrzać na suchej patelni lub w mikrofalówce wg instrukcji na opakowaniu.

Na każdej ciepłej tortilli ułożyć liść sałaty, na jego środku rozłożyć mięso i warzywa, zostawiając trochę miejsca na dole. Farsz polać sosem jogurtowym przygotowanym z podanych składników i keczupem.

Zwinąć boki placków, a dół podwinąć pod spód tak, żeby tortille się nie rozwijały. Od razu podawać.

 Smacznego:)

Kategorie przepisów