Tortilla al'a kebab domowy
W ramach wspólnego pieczenia Olcik zaproponowała mi zrobienie kebaba domowego, na który przepis wyszperała u Edysi. Chętnie na to przystałam, bo już nieraz robiłam taką meksykańską kanapkę i wiem, że jest pyszna. Przy okazji, tortillę mogę dołączyć do akcji Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk. Olcikowi bardzo dziękuję za wspólne pichcenie:))
Składniki (na 6 sztuk):
- 1 opakowanie placków tortilli (6 sztuk)
- 800 g filetów z kurczaka
- torebka przyprawy do kebaba
- 2 ogórki świeże lub konserwowe
- sałata lodowa (użyłam pekińskiej)
- 1-2 cebule
Składniki na sos jogurtowy:
- 1/2 l jogurtu naturalnego
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- keczup
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Przełożyć do miski, oprószyć przyprawą do kebaba i dokładnie wymieszać, żeby wszystkie kawałki mięsa były dobrze obtoczone w przyprawie. Odstawić na chwilę i przygotować resztę nadzienia.
Ogórki i pomidory obrać, pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Z główki sałaty oderwać pojedyncze liście.
Mięso usmażyć na oleju, placki tortilli podgrzać na suchej patelni lub w mikrofalówce wg instrukcji na opakowaniu.
Na każdej ciepłej tortilli ułożyć liść sałaty, na jego środku rozłożyć mięso i warzywa, zostawiając trochę miejsca na dole. Farsz polać sosem jogurtowym przygotowanym z podanych składników i keczupem.
Zwinąć boki placków, a dół podwinąć pod spód tak, żeby tortille się nie rozwijały. Od razu podawać.
Smacznego:)