Torta di patate

Torta di patate

Zdjęcie - Torta di patate  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przepis na placek ziemniaczany pochodzi z mojej nowej książki "Kuchnia Włoska". Książką i przepisami w niej zawartymi jestem wprost oczarowana, natomiast jeśli chodzi o placek z ziemniakami to szczerze mówiąc trochę się zawiodłam. Ciasto jest ciężkie, wilgotne, coś jak brownie, pachnie cytrynowo, ale ma taki dość zdecydowany, ziemniaczany charakter w swej konsystencji. Może właśnie o to chodziło ? ;)

Zdjęcie - Torta di patate  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*4 duże ziemniaki

*1 i 1/3 szklanki mąki

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

*1 i 2/3 szklanki sera ricotta (ja dałam zwykły do serników)

*1 i 1/2 szklanki cukru kryształu

*4 łyżki stołowe stopionego masła

*4 jaja

*2 łyżki stołowe cukru waniliowego

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać ze skórki i zmiksować na gładkie puree, dopóki są jeszcze ciepłe. Wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Puree ziemniaczane wymieszać z serem, cukrem, masłem i jajami. Następnie połączyć i wymieszać obie masy, ja połączyłam mikserem.

Ciasto przełożyć do tortownicy (średnica ok.25cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 40 minut (tak jest w przepisie, ja piekłam dłużej, bo ponad godzinę).

Wierzch placka można posypać cukrem waniliowym.

Ludzik kasztanowy polubił ziemniaczanego placka ;)

Zdjęcie - Torta di patate  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Torta di patate  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów