Tort
Pierwszy tort jaki zrobiłam :) Przepis wzięłam od Evenki,za który dziekuje ślicznie. Tort jest słodki,ale dodatek kwaśnego dżemu sprawia, że można zjeść dokładkę ;)
Składniki na 1 biszkopt (będą potrzebne dwa biszkopty):
*4 jajka
*3/4 szklanki cukru
*1 szklanka mąki
*szczypta soli
Składniki na krem:
*1 jajko
*3/4 szklanki cukru
*cukier waniliowy
*1/3 szklanki mleka
*1 i 1/2 kostki masła (można zastąpić margaryną)
*kakao do koloru (ok. 1 łyżka)
Poncz:
*ok 3/4 l. pzegotowanej wody
*ok 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny
*aromat rumowy
Wszystko razem wymieszać.
Dodatkowo:
*kwaśny dżem (najlepiej z czerwonej porzeczki)
Wykonanie:
Jaja na biszkopt ubić z cukrem i solą na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie przygotować masę na drugi biszkopt. Nie dodawać mąki od razu, dopiero kiedy zwolni się tortownica po upieczeniu i ostudzeniu pierwszego biszkoptu.
Krem: jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, mleko gotujemy. Masę jajeczną dodajemy do mleka i ciągle mieszając czekamy do momentu zagotowania. Trzeba uważać, bo łatwo się przypala.Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Masło ucieramy dodając stopniowo masę jajeczno-mleczną. Gotowy krem należy podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
Biszkopty przecinamy na połowy.
Pierwszy placek nasączamy ponczem i smarujemy niezbyt grubą warstwą jasnego kremu. Drugi placek smarujemy dżemem i kładziemy na placku z jasnym kremem, odwracając dżemem do kremu. Następnie górę nasączamy ponczem i smarujemy kremem ciemnym.
Na to kładziemy trzeci placek i ponownie nasączamy. Smarujemy jasnym kremem (część można pozostawić do dekoracji), przykrywamy ostatnim plackiem, pomarowanym od dołu dżemem, nasączamy. Całość (łącznie z bokami) smarujemy pozostałym kremem ciemnym.
Dekorujemy wg własnego uznania.
Smacznego :)