Tort z kremem czekoladowym

Tort z kremem czekoladowym

Zdjęcie - Tort z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tort z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli kiedykolwiek słyszeliście o zdrowej kuchni, mogę zagwarantować, że TEN przepis nie należy do wspomnianej kategorii. To deser od święta. Pełen masła, cukru, czekolady i (nie oszukujmy się!)- pysznego smaku!

Zdjęcie - Tort z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tort z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tort z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dwie warstwy maślanego (bardzo!) ciasta, wilgotnego (bliżej mu do babki niż biszkoptu), w środku zaś czekoladowy krem. Całkiem niezwykły, pięknie lśniący. Jego główny składnik to… jogurt. Takie to nietypowe ciasto!

Zdjęcie - Tort z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tort z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Następnym razem pokuszę się chyba o upieczenie większej ilości cieńszych „spodów” i przygotowanie ciasta np. 4 warstwowego. Szczerze? Już nie mogę się tego doczekać!

Zdjęcie - Tort z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tort z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 2 foremki o średnicy ok. 25 cm każdat ur

Zdjęcie - Tort z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tort z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Miękkie masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując wbijaj po jednym jajku. Dolej esencję waniliową.

W drugiej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sól. Do ciasta dodaj 1/2 suchych składników, wymieszaj. Wlej mleko, a następnie dodaj resztę suchych składników. Wymieszaj. Powstanie dość rzadkie ciasto.

Ciasto wlej do foremek wysmarowanych masłem (dno warto wyłożyć dodatkowo papierem do pieczenia), o średnicy ok. 25 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 25 minut, do zarumieniania. Ostudź.

W rondelku roztop masło z czekoladą. Dodaj kakao i cukier, wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Ostudź, dodaj jogurt. Wymieszaj na gładki krem.

Na jeden z upieczonych spodów wyłóż połowę czekoladowego kremu. przykryj drugim blatem. Jego również pokryj czekoladową masą. Wierzch dodatkowo ozdobić możesz wiórkami czekolady lub posiekanymi orzechami.

Kategorie przepisów