Tort z kremem czekoladowym
Jeśli kiedykolwiek słyszeliście o zdrowej kuchni, mogę zagwarantować, że TEN przepis nie należy do wspomnianej kategorii. To deser od święta. Pełen masła, cukru, czekolady i (nie oszukujmy się!)- pysznego smaku!
Dwie warstwy maślanego (bardzo!) ciasta, wilgotnego (bliżej mu do babki niż biszkoptu), w środku zaś czekoladowy krem. Całkiem niezwykły, pięknie lśniący. Jego główny składnik to… jogurt. Takie to nietypowe ciasto!
Następnym razem pokuszę się chyba o upieczenie większej ilości cieńszych „spodów” i przygotowanie ciasta np. 4 warstwowego. Szczerze? Już nie mogę się tego doczekać!
Proporcje na 2 foremki o średnicy ok. 25 cm każdat ur
Składniki- ciasto
- mąka pszenna - 210 g
- masło - 200 g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- mleko - 1/2 szklanki
- cukier - 1 i 1/3 szklanki
- naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- jajko - 4 szt
- krem czekoladowy
- masło - 50 g
- czekolada gorzka - 30 g
- ciemne kakao - 2 łyżki
- cukier - 1/3 szklanki
- jogurt grecki - 50g
Miękkie masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując wbijaj po jednym jajku. Dolej esencję waniliową.
W drugiej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sól. Do ciasta dodaj 1/2 suchych składników, wymieszaj. Wlej mleko, a następnie dodaj resztę suchych składników. Wymieszaj. Powstanie dość rzadkie ciasto.
Ciasto wlej do foremek wysmarowanych masłem (dno warto wyłożyć dodatkowo papierem do pieczenia), o średnicy ok. 25 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 25 minut, do zarumieniania. Ostudź.
W rondelku roztop masło z czekoladą. Dodaj kakao i cukier, wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Ostudź, dodaj jogurt. Wymieszaj na gładki krem.
Na jeden z upieczonych spodów wyłóż połowę czekoladowego kremu. przykryj drugim blatem. Jego również pokryj czekoladową masą. Wierzch dodatkowo ozdobić możesz wiórkami czekolady lub posiekanymi orzechami.