Tort z kremem cytrynowym i bezą

Tort z kremem cytrynowym i bezą
Zdjęcie - Tort z kremem cytrynowym i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis z gazetki Ciasta i Desery - Najlepsze torty.

Tort pyszny, orzeźwiający i delikatny w smaku.

Składniki:

Masa bezowa:
5 białek
150g cukru pudru - dałam drobny
1 łyżka maki ziemniaczanej

Ciasto:
125g masła
180g cukru
280g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek

Krem:
3 cytryny
125ml wody
100g cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
500g śmietanki 30%

Zdjęcie - Tort z kremem cytrynowym i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1. Białka na bezową masę ubić na bardzo sztywną pianę. kontynuując ubijanie, stopniowo dosypywać przesianą mąkę i cukier.
2. Tłuszcz na ciasto utrzeć z cukrem. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i na przemian z żółtkami dodawać do tłuszczowej masy. Dodać 2 łyżki zimnej wody i jeszcze raz wymieszać.
3. Połowę ciasta przełożyć do starannie wysmarowanej tłuszczem tortownicy (średnica 26cm) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (200C). Piec około 15 minut.
4. Rozsmarować na podpieczonym biszkopcie ( u mnie wyszło ciasto kruche) połowę bezowej masy i piec w tej samej temperaturze przez 10 minut. Po 10 minutach od upieczenia wyjąć ciasto z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia. W ten sam sposób co pierwszą porcję, upiec drugą część ciasta z bezą.
5. Wycisnąć sok z cytryn, wymieszać z 125ml wody i cukrem. Płyn zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie letniej wody i zagęścić nią gorący płyn. Ostudzić. Ubić śmietanę i wymieszać z zimnym cytrynowym kremem.
6. Posmarować grubo kremem bezową warstwę jednego biszkoptowego krążka. Nałożyć drugi krążek - bezową warstwą do góry. Posmarować resztą kremu brzeg i wierzch tortu. Posypać wiórkami kokosowymi. Przechowywać w lodówce.

Zdjęcie - Tort z kremem cytrynowym i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort z kremem cytrynowym i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort z kremem cytrynowym i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów