Tort Wielkanocny
Kochani moi czytelnicy z okazji Swiąt Wielkanocnych składam Wam najserdeczniesze życzenia
Zdrowych, spokojnych i radosnych Swiąt Wielkanocnych, smacznych potraw świątecznych, ozdobnych mazurków i wielkich bab wielkanocnych ?
Jolanta Starys
Częstuję się z Wami przepysznym tortem wielkanocnym, specjalnie przygotowanym dla Was i mojej rodziny, żałuje, że nie możecie spróbować, ale zapewniam, że jest wyjątkowy w klimacie Swiąt Wielkanocnych.
Składniki na ciasto:
- 8 żółtek
- 8 białek
- sok i skórka z jednej pomarańczy
- 250 g drobnego cukru
- 400 g zmielonych orzechów laskowych
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 450 g startej marchewki
- 3 łyżki marmolady pomarańczowej
Składniki na krem czekoladowy:
- 300 ml smietany kremówki 30%
- 250 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
Składniki na krem:
- 350 ml smietany kremówki 30%
- 300 g smietankowego serka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
oraz:
- 125 g cukru białego
- jajeczka czekoladowe
Wykonanie:
- Żółtka zmiksować z sokiem i skórką z pomarańczy, dodać cukier i ponownie miksować do rozpuszczenia cukru.
- Dodać zmielone orzechy, proszek do pieczenia oraz pianę z ubitych na sztywno białek, delikatnie wymieszać.
- Następnie startą drobno marchewkę i wymieszać do połączenia się składników.
- Formę /26 cm/ posmarować tłuszczem i oprószyć mąką, przełożyć ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Zimne ciasto przeciąć na trzy blaty.
- Smietanę ubić z cukrem, serkiem i wanilią na puszysty krem.
- Kremem przełożyć dwa blaty.
- Wierzch i w około posmarować marmoladą pomarańczową.
- Smietanę kremówkę zagotować i dodać kawałki czekolady.
- Mieszać do rozpuszczenia się czekolady.
- Następnie dodać masło i utrzeć z czekoladą.
- Kremem czekoladowym posmarować wierzch i w około tort.
- W rondelku o grubym dnie wsypać cukier i rozpuścić cukier, tak aby osiągnął złoty kolor.
- Następnie odstawić do zgęstnienia.
- Po czym szybko należy, za pomocą widelca wyciągać cukrowe nitki, tworząc różne zakrętasy.
- Ułożyć je na folii aluminiowej.
- Kawałkami udekorować wierzch tortu oraz czekoladowymi jajeczkami.
Smacznego ?
Uwaga !
Tort jest także przeznaczony dla osób nietolerujących glutenu.