Tort śmietankowo-truskawkowy
Tort ten powstał zupełnie spontanicznie. Pomyślałam, że będzie fajnym dodatkiem do prezentu dla teściów z okazji 33 rocznicy ich ślubu. Wszystkie składniki, poza mascarpone, miałam w domu, więc po uzupełnieniu braków, szybko zabrałam się do pracy. Przygotowanie tortu nie było ani trudne, ani czasochłonne. W smaku wyszedł całkiem smaczny, choć osobiście do truskawek dorzuciłabym jeszcze np. borówki. Wygląd - jak zwykle bez wielkich zachwytów, ale jak już niejeden raz pisałam - nie mam zdolności do dekorowania ciast. Teściowie z niespodzianki byli chyba zadowoleni, więc cel osiągnęłam. I to najważniejsze :)
Przepis od Dorotki.
Biszkopt (torotwnica 22-24 cm);
- 6 jajek
- niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
- 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
- 1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Poncz:
- 1 szklanka truskawek
- 1,5 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
Krem:
- 400 ml śmietany kremówki 36% (dałam 500 ml)
- 500 g serka mascarpone
- 5 pełnych łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)
- świeże truskawki, przekrojone na ćwiartki (ok. 700g)
Dodatkowo do dekoracji:
- świeże truskawki
- prażone płatki migdałów
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Gotowe ciasto wlać do tortownicy, w której dno wyłożono uprzednio papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować). Piec w temperaturze 160-170 stopni około 30-40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty. Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
Poncz:
Truskawki odszypułkować i zalać zimną wodą. Dodać cukier. Gotować całość do momentu zagotowania, po czym ściągnąć z palnika i wystudzić. Odcedzić.
Krem:
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone i krótko wymieszać (łyżką lub mikserem).
Złożenie całości:
Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć go połową szklanki ponczu. Wyłożyć na niego 1/3 masy śmietankowej, a na nią równo pokrojone truskawki. Przykryć drugim blatem. Nasączyć go ponownie połową szklanki ponczu i wyłożyć na niego 1/3 masy śmietankowej oraz truskawki. Przykryć całość ostatnim blatem biszkoptowym i nasączyć go resztą ponczu. Boki oraz wierzch posmarować dokładnie trzecią częścią kremu. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Boki tortu obsypać prażonymi migdałami. Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Smacznego :)