Tort miś
Tort przygotowany specjalnie na pierwsze urodziny Antosi. Z tej porcji wychodzi całkiem dużo kawałków, w zależności od potrzeby można przygotować mniejszy tort. Zdecydowanie dla wielbicieli słodkości- słodki jak jubilatka.
Składniki (na blaszkę 24x39cm):
Biszkopt:
4 jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli, dodawać stopniowo 8 łyżek cukru, ciągle ubijając. Dodać żółtka i dokładnie zmiskować. Następnie delikatnie połączyć przesianą mąką, miksując na najniższych obrotach. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok. 15-20min. w temp. 180ºC. W ten sposób przygotować trzy osobne blaty. Po przestudzeniu, wyciąć z nich za pomocą szablonu kształt misia, wycianjąc dodatkowo łapki i brzuszek, tak aby po złożeniu blatów, te części misiowego ciałą były wypukłe. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, ostudzić. Margarynę roztrzeć na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać na przemian mleko z cukrem i mleko w proszku. 3/4 masy, przełożyć biszkopty skropione wodą z sokiem cytrynowym. Na dolny i środkowy blat wyłożyć odszączone wiśnie oraz drobno pokrojoną czekoladę. Resztą masy obłożyć wierzch ciasta, niezapominając o przytwierdzeniu dodatkowych kawałków biszkoptu na brzuszek i łapki. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, za pomocą wykałaczki ozdobić nią buzię, łapki i brzuch misia. Resztę czekolady rozprowadzić na kawałku papieru, na kształt kokardki, odłożyć do zamrażarki. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder i dokładnie zmiksować. W mleku rozprowadzić odrobinę barwnika, dokładnie połączyć z masą, miksując przez ok. 5min. Ciasto udekorować kremem, nałożyć czekoladowe elementy. Kokardkę z jednej strony pomalować odrobiną gęstego lukru (1 łyżka cukru pudru+ kilka kropli wody), a następnie obsypać cukrowymi perełkami. Przed podaniem przechowywać w lodówce.
Składniki (na blaszkę 24x39cm):
Biszkopt:
- 12 jajek
- 24 łyżki cukru
- 12 łyżek mąki pszennej
- 12 łyżek mąki ziemniaczanej
- 500g margaryny
- 1,5 szklanki mleka
- 1 i 4/3 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 4,5 szklanki mleka w proszku
- 375g masła
- 375g cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- odrobina czerwonego barwnika spożywczego w proszku
- słoiczek wiśni bez pestek
- 150g białej czekolady
- 75g gorzkiej czekolady
- perełki cukrowe
4 jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli, dodawać stopniowo 8 łyżek cukru, ciągle ubijając. Dodać żółtka i dokładnie zmiskować. Następnie delikatnie połączyć przesianą mąką, miksując na najniższych obrotach. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok. 15-20min. w temp. 180ºC. W ten sposób przygotować trzy osobne blaty. Po przestudzeniu, wyciąć z nich za pomocą szablonu kształt misia, wycianjąc dodatkowo łapki i brzuszek, tak aby po złożeniu blatów, te części misiowego ciałą były wypukłe. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, ostudzić. Margarynę roztrzeć na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać na przemian mleko z cukrem i mleko w proszku. 3/4 masy, przełożyć biszkopty skropione wodą z sokiem cytrynowym. Na dolny i środkowy blat wyłożyć odszączone wiśnie oraz drobno pokrojoną czekoladę. Resztą masy obłożyć wierzch ciasta, niezapominając o przytwierdzeniu dodatkowych kawałków biszkoptu na brzuszek i łapki. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, za pomocą wykałaczki ozdobić nią buzię, łapki i brzuch misia. Resztę czekolady rozprowadzić na kawałku papieru, na kształt kokardki, odłożyć do zamrażarki. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder i dokładnie zmiksować. W mleku rozprowadzić odrobinę barwnika, dokładnie połączyć z masą, miksując przez ok. 5min. Ciasto udekorować kremem, nałożyć czekoladowe elementy. Kokardkę z jednej strony pomalować odrobiną gęstego lukru (1 łyżka cukru pudru+ kilka kropli wody), a następnie obsypać cukrowymi perełkami. Przed podaniem przechowywać w lodówce.