Tort miś

Tort przygotowany specjalnie na pierwsze urodziny Antosi. Z tej porcji wychodzi całkiem dużo kawałków, w zależności od potrzeby można przygotować mniejszy tort. Zdecydowanie dla wielbicieli słodkości- słodki jak jubilatka.

Zdjęcie - Tort miś - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na blaszkę 24x39cm):
Biszkopt:
  • 12 jajek
  • 24 łyżki cukru
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 12 łyżek mąki ziemniaczanej
Masa:
  • 500g margaryny
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 i 4/3 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 4,5 szklanki mleka w proszku
Krem:
  • 375g masła
  • 375g cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego w proszku
Dodatkowo:
  • słoiczek wiśni bez pestek
  • 150g białej czekolady
  • 75g gorzkiej czekolady
  • perełki cukrowe
Zdjęcie - Tort miś - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
4 jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli, dodawać stopniowo 8 łyżek cukru, ciągle ubijając. Dodać żółtka i dokładnie zmiskować. Następnie delikatnie połączyć przesianą mąką, miksując na najniższych obrotach. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok. 15-20min. w temp. 180ºC. W ten sposób przygotować trzy osobne blaty. Po przestudzeniu, wyciąć z nich za pomocą szablonu kształt misia, wycianjąc dodatkowo łapki i brzuszek, tak aby po złożeniu blatów, te części misiowego ciałą były wypukłe. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, ostudzić. Margarynę roztrzeć na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać na przemian mleko z cukrem i mleko w proszku. 3/4 masy, przełożyć biszkopty skropione wodą z sokiem cytrynowym. Na dolny i środkowy blat wyłożyć odszączone wiśnie oraz drobno pokrojoną czekoladę. Resztą masy obłożyć wierzch ciasta, niezapominając o przytwierdzeniu dodatkowych kawałków biszkoptu na brzuszek i łapki. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, za pomocą wykałaczki ozdobić nią buzię, łapki i brzuch misia. Resztę czekolady rozprowadzić na kawałku papieru, na kształt kokardki, odłożyć do zamrażarki. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder i dokładnie zmiksować. W mleku rozprowadzić odrobinę barwnika, dokładnie połączyć z masą, miksując przez ok. 5min. Ciasto udekorować kremem, nałożyć czekoladowe elementy. Kokardkę z jednej strony pomalować odrobiną gęstego lukru (1 łyżka cukru pudru+ kilka kropli wody), a następnie obsypać cukrowymi perełkami. Przed podaniem przechowywać w lodówce.

Zdjęcie - Tort miś - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Murzynek z wiśniami
2

Murzynek z wiśniami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bananowiec straciatella
1

Bananowiec straciatella

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pyszne wafle w 3 smakach
2

Pyszne wafle w 3 smakach

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Babeczki brownie z kremem i malinami
1

Babeczki brownie z kremem i ma…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasto oreo z truskawkami i czekoladą
2

Ciasto oreo z truskawkami i cz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Cappuccino z kokosem
2

Cappuccino z kokosem

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Lodowiec

Lodowiec

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Drożdżówki z truskawkami i budyniem

Drożdżówki z truskawkami i bud…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Cukier miętowy

Cukier miętowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Jak przygotować kiszone ogórki na zimę?
2

Jak przygotować kiszone ogórki…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pełnoziarniste bułeczki bao

Pełnoziarniste bułeczki bao

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ciasto „Miętusek”

Ciasto „Miętusek”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu