Tort malinowy
Każde ciasto ma u mnie ogromnego plusa za świeże owoce sezonowe – są pyszne i wyglądają przepięknie na talerzach :) Dziś idealny letni tort z delikatnym kremem śmietankowym i świeżymi malinami. Spody biszkoptowe na tort malinowy piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm.
Składniki na 1 spód biszkoptu (będą potrzebne 2) Składniki na krem śmietankowy:500 g serka mascarpone
600 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukuru waniliowego
1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany
czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie)
100 ml musu malinowego
2 łyżki galaretki malinowej
+1 kg malin – na mus do nasączenia, do przełożenia ciasta i na dekorację, limonka lub cytryna, gorzka czekolada do dekoracji (u mnie malinowa)
Jak zrobić tort malinowy?Biszkopty pieczemy według przepisu. Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miały dużo czasu na ostygnięcie. Maliny myjemy i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły.
Ok. 300 g malin miksujemy na mus, dodajemy skórkę i sok z połówki limonki.
Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na krem razem z serkiem mascarpone i cukrem waniliowym.
Kiedy krem ma już dosyć sztywną konsystencję (jak na zdjęciu) przekładamy ok. 1/4 do szprycy lub worka cukierniczego z ozdobną końcówką i wkładamy do lodówki – będzie potrzebny później do zrobienia dekoracji. Do pozostałej części kremu dodajemy utrwalacz do bitej śmietany i odrobinę czerwonego barwnika spożywczego (najlepiej w żelu lub w proszku). Miksujemy krótko do uzyskania jednolitego koloru. Kremu nie wolno miksować za długo, bo może zacząć się rozwarstwiać – jeśli jesteśmy już zadowoleni z konsystencji, ale kolor dalej nie jest jednolity, lepiej dokończyć mieszanie szpatułką.
Spody biszkoptowe przekrawamy wzdłuż na 4 blaty. Kładziemy pierwszy z nich na paterze lub talerzu i nasączamy musem malinowym omijając brzegi ciasta.
Na górę nakładamy krem, dla wygody można przełożyć go sobie do worka cukierniczego.
Rozsmarowujemy krem przy pomocy noża lub szpatułki.
Na krem nakładamy połówki malin, zostawiając wolne brzegi – dzięki temu łatwiej będzie skleić poszczególne warstwy, a sok z malin nie będzie wyciekał na brzegi tortu.
Powtarzamy z kolejnymi dwoma spodami.
Na ostatnią warstwę tortu nie nakładamy musu malinowego, dzięki temu łatwiej będzie nam wygładzić krem i uzyskać proste krawędzie. Nakładamy cienką warstwę kremu na cały tort wypełniając dokładnie luki i szpary między blatami. Schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę lub w zamrażarce przez 10-15 minut.
W czasie, kiedy tort chłodzi się w lodówce/zamrażarce możemy przygotować polewę malinową. Pozostały mus malinowy przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się wszystkich pestek. Zagotowujemy, wyłączamy ogień i dodajemy galaretkę, mieszamy, aż galaretka zupełnie się rozpuści. Odstawiamy całość do przestudzenia.
Schłodzony tort dekorujemy zostawionym wcześniej kremem, polewą malinową, świeżymi malinami i kostkami gorzkiej czekolady.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)