Tort jabłkowy - Kulinarny łańcuszek

Tort jabłkowy - Kulinarny łańcuszek
Zdjęcie - Tort jabłkowy - Kulinarny łańcuszek #6 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Drugą propozycją w Kulinarnym Łańcuszku Kasiulki dla mnie jest tort jabłkowy.
Bardzo ciekawy pomysł i pyszne ciasto.

Przepis cytuję za Kasiulką:

Składniki:

na spód:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
100 g margaryny lub masła (niesolonego)
1 jajko

nadzienie:
4 - 5 dużych jabłek antonówek
5 łyżek dżemu - ja dałam dżem z czarnej porzeczki
cytryna - zapomniałam :(

masa:
duży budyń śmietankowy
500 ml śmietanki kremówki

-----
tortownica o średnicy 26 cm
papier do pieczenia
folia aluminiowa - nie użyłam - nie wiem do czego ?
-----

Zdjęcie - Tort jabłkowy - Kulinarny łańcuszek #6 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Łączymy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone masło i jajko, szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i na 1,5h wkładamy do lodówki.

Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia. Wyciągamy ciasto z lodówki i układamy na spodzie tortownicy oraz na bokach na wysokość ok 2-3 cm.

Jabłka obieramy i kroimy na pół ale w poprzek, czyli tak, żeby na górze został nam ogonek :) (ogonki jednak usunęłam). Usuwamy środki nasienne i skrapiamy cytryną, żeby nie sczerniały. Jabłka układamy na cieście, rozciętą częścią do dołu. Zazwyczaj mieszczą mi się 4 połówki wokoło i jedna połówka w środku, a resztę kroje na mniejsze cząstki i wkładam w wolne miejsca. W dziurki po gniazdach nasiennych wkładam po łyżce dżemu.

Budyń wsypujemy do kubka i mieszamy z ok. 1/3 śmietanki. Resztę śmietany wlewamy do garnka i doprowadzamy do gotowania uważając, żeby się nie przypaliła. Kiedy będzie się już gotować dodajemy resztę śmietany z budyniem intensywnie mieszając. Zdejmujemy z ognia po uzyskaniu konsystencji budyniu i wylewamy na jabłka, tak żeby je wszystkie ładnie przykryć.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 90 min. Kiedy już się przyrumieni najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jabłka są już miękkie.

Wyjmujemy, czekamy aż ostygnie, żeby łatwiej było pokroić.

Smacznego!

Zdjęcie - Tort jabłkowy - Kulinarny łańcuszek #6 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwagi:
  1. zamiast dżemu można w środek włożyć rodzynki, jak kto woli.
  2. wierzch ciasta przed włożeniem do piekarnika można posypać płatkami migdałowymi, ładnie wtedy wygląda :)
  3. kroimy tak jak torcik, wtedy każdy ma w swoim kawałku każdy składnik.
Ciasto zgłaszam dodatkowo do konkursu na Ciasto na niedzielę.



Zdjęcie - Tort jabłkowy - Kulinarny łańcuszek #6 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Tort jabłkowy - Kulinarny łańcuszek #6 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort jabłkowy - Kulinarny łańcuszek #6 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów