Tort Esterhazy

Tort Esterhazy

Zdjęcie - Tort Esterhazy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przepis czekał na mnie od dawna...
Podała go Maraa na forum CinCin.
Pracochłonny....
Upiekłam 10 blatów, żeby wykorzystać 6 - zrobiłam większe i mocno się kruszyły.
Dopiero przy ostatnim podejściu posmarowałam papier cieniutko olejem - blaty odeszły od papieru bez większych uszkodzeń.

Tort dosyć niski, dla tej powierzchni trzebaby użyć przynajmniej 8 blatów....
Składniki na dwa blaty bezowo-orzechowe o średnicy 23/24 cm: ( do przygotowania sześciu blatów, podane składniki należy pomnożyć razy trzy!)
- 3 białka / 9 białek na 6 blatów,
- 70 g cukru / 210 g cukru na 6 blatów,
- 70 g zmielonych orzechów włoskich / 210 g na 6 blatów - ja użyłam mielonych migdałów,
- szczypta cynamonu / 3 szczypty na 6 blatów,
- szczypta soli / 3 szczypty na 6 blatów,
- jedna łyżeczka mąki ziemniaczanej / 3 łyżeczki na 6 blatów,
- jedna łyżeczka soku z cytryny / 3 łyżeczki na 6 blatów.

Ubić białka ze szczyptą soli w trakcie dosypywać stopniowo cukier. Pod koniec dodać sok z cytryny. Orzechy wymieszać z mąką ziemniaczaną i cynamonem. Połączyć delikatnie mieszając z pianą. Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysować koła o średnicy 23/24 cm. Masę podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowane szablony. Piec w nagrzanym piekarniku (150/160 st C) przez 40/50 min. Upieczone blaty powinny mieć jasnobrązowy kolor. Do przygotowania tortu będziemy potrzebowali sześciu blatów.

Masa:
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 szklanka cukru,
- 6 żółtek,
- 350 g masła,
- 3 łyżeczki cukru waniliowego,
- konfitura lub dżem morelowy (ok 4 łyżek),
- 2 łyżki alkoholu; może być wiśniówka, rum albo koniak.

Pół szklanki mleka ubić z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym na puszysty krem. Resztę mleka zagotować i gorące wlewać cienką strużką do masy z żółtek, ciągle ubijając. Krem ustawić na ogniu i mieszając doprowadzić do wrzenia. Trzeba bardzo uważać, bo masa łatwo się przypala, powiększa też swoją objętość dlatego należy podgrzewać ją w dużym rondlu. Po zagotowaniu ciągle powinna mieć konsystencję piany! Zdjąć z ognia i ubijając mikserem na wysokich obrotach ostudzić krem. W drugiej misce utrzeć masło, do którego dodawać po łyżce ostudzony krem z żółtek i mleka. Pod koniec ucierania dodać alkohol.
Ochłodzonym kremem posmarować pięć blatów, układając jeden na drugim. Szósty posmarować podgrzaną konfiturą morelową. Schłodzić!

Polewa:
- 200g białej czekolad,
- 6 łyżek śmietany 30% - ja jeszcze użyłam 1/2 tabliczki ciemnej czekolady i 2 łyżek śmietanki do zrobienia pajęczynki na wierzchu

Czekoladę i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając doprowadzić do jednolitej konsystencji. Lekko ciepłą czekoladą polać schłodzony tort.
Do dekoracji można wykorzystać wiórki z ciemnej czekolady i uprażone płatki migdałowe.

Gotowy tort należy odstawić na 12 godzin do lodówki!

Nie mam zdjęcia w przekroju - może kiedyś powtórzę w mniejszej formie....

Kategorie przepisów