Tort czekoladowy z malinami
Składniki Ciasto
- 375 ml mleka
- 375 ml wrzątku
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 200 g cukru
- 180 ml oleju Oliwier
- 100 g ciemnego kakao
- 3 duże jajka
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g ciemnej czekolady
- 250 g malin (świeżych lub mrożonych)
Polewa
- 100 g ciemnej czekolady
- 50 ml oleju Oliwier
Przygotowanie
Biszkopt:
Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i kakao. Dodajemy jajka, mleko oraz olej. Mieszamy drewnianą łyżką. Dolewamy stopniowo wrzącą wodę i dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do 3 okrągłych foremek (dno wyłożone pergaminem) o średnicy ok. 20 cm. Pieczemy ok. 25 min. w 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
Krem:
Śmietanę podgrzewamy z połamaną czekoladą do chwili, aż powstanie jednolita masa. Studzimy i schładzamy co najmniej 2 godziny (można zrobić dzień wcześniej).
Schłodzoną kremówkę z czekoladą ubijamy mikserem niezbyt długo na krem.
Na talerzu układamy pierwsze ciasto. Smarujemy kremem, a na wierzchu wykładamy maliny (jeśli używamy mrożonych, nie rozmrażamy ich wcześniej). Przykrywamy drugim ciastem i lekko dociskamy.
Wykładamy kolejną porcję kremu i malin i kładziemy trzecie ciasto. Smarujemy kremem górę i boki. Wyrównujemy i lekko schładzamy.
Polewa:
100 g czekolady roztapiamy z olejem do połączenia się składników. Lekko schładzamy.
Tężejącą polewą polewamy tort. Schładzamy, a następnie dekorujemy wg uznania.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl