Tort czekoladowy z burakami

Tort czekoladowy z burakami
Niedawno były imieniny mojej Mamy. Tradycyjnie robienie ciasta mi przypadło w udziale. Chociaż piec nie lubię i nie umiem, to i tak zawsze na mnie wypada, bęc. Mając w pamięci jak dobre było ciasto z cukinią, postanowiłam je lekko zmodyfikować i zrobiłam je z burakami, zmniejszyłam też lekko ilość kakao - taka w zupełności wystarczy. Wszystkim bardzo smakowało. Ciasto można przekroić na 2 blaty i przełożyć masą.
Tort czekoladowy z burakami
  • 250g mąki
  • 35g kakao
  • 100g czekolady białej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 400g buraków
  • 180g cukru
  • 2 jajka
  • 100ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Zdjęcie - tort czekoladowy z burakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Buraki zetrzeć na tarce jarzynowej, czekoladę pokroić na drobne kawałki - ale nie na miazgę, mają zostać kawałki, które potem w trakcie pieczenia nie rozpuszcza się całkowicie. W misce zmieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól, dodać do tego zmiksowane jajka, cukier i olej. Dokładnie wymieszać i dodać buraki i czekoladę, Wymieszać, przełożyć do tortownicy (24cm) i piec 45 minut w 180 stopniach.
Na wierzchu znalazło się: 400ml śmietany 36% ubitej na sztywno, na koniec dodałam 2 łyżki drobnego cukru i zmiksowałam z 150g serka mascarpone. udekorowane mixem owoców. Tym razem bez truskawek, bo jeden z gości był na nie uczulony.

Kategorie przepisów