Tort czekoladowy z burakami
Niedawno były imieniny mojej Mamy. Tradycyjnie robienie ciasta mi przypadło w udziale. Chociaż piec nie lubię i nie umiem, to i tak zawsze na mnie wypada, bęc. Mając w pamięci jak dobre było ciasto z cukinią, postanowiłam je lekko zmodyfikować i zrobiłam je z burakami, zmniejszyłam też lekko ilość kakao - taka w zupełności wystarczy. Wszystkim bardzo smakowało. Ciasto można przekroić na 2 blaty i przełożyć masą.
Tort czekoladowy z burakami
Na wierzchu znalazło się: 400ml śmietany 36% ubitej na sztywno, na koniec dodałam 2 łyżki drobnego cukru i zmiksowałam z 150g serka mascarpone. udekorowane mixem owoców. Tym razem bez truskawek, bo jeden z gości był na nie uczulony.
Tort czekoladowy z burakami
- 250g mąki
- 35g kakao
- 100g czekolady białej
- 100g czekolady mlecznej
- 100g czekolady gorzkiej
- 400g buraków
- 180g cukru
- 2 jajka
- 100ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Na wierzchu znalazło się: 400ml śmietany 36% ubitej na sztywno, na koniec dodałam 2 łyżki drobnego cukru i zmiksowałam z 150g serka mascarpone. udekorowane mixem owoców. Tym razem bez truskawek, bo jeden z gości był na nie uczulony.