Tort Ambasador babci Ewy

Tort Ambasador babci Ewy
Zdjęcie - Tort Ambasador babci Ewy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort Ambasador babci Ewy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort Ambasador babci Ewy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort Ambasador babci Ewy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort Ambasador babci Ewy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort Ambasador babci Ewy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort Ambasador babci Ewy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort Ambasador babci Ewy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort Ambasador babci Ewy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort Ambasador babci Ewy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort Ambasador babci Ewy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort Ambasador babci Ewy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki Biszkopt:
  • 3 duże jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
Krem:
  • 1 l mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 3 żółtka
  • 2 kostki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki spirytusu
Do jasnej masy:
  • 1 p. brzoskwiń w syropie
Do ciemnej masy:
  • 3 łyżki kakao
  • garść posiekanych orzechów
  • garść rodzynek
  • 0,5 tabliczki czekolady
  • skórka pomarańczowa
Polewa:
  • 0,5 tabliczki czekolady
  • 10 łyżek mleka
  • 2 łyżki masła
Przygotowanie

Biszkopt:

Jajka ubij z cukrem, dodaj wodę i olej. Wymieszaj i dodaj przesianą mąkę. Wymieszaj delikatnie i przelej do tortownicy. Piecz ok. 25 minut w 180 st. C. Biszkopt możesz upiec w mniejszej tortownicy i po przestudzeniu przeciąć go na 2 blaty, bądź w większej i nie przecinać.

Krem:

Budynie i żółtka rozmieszać w 1 szklance mleka, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlewać wolno masę żółtkową ciągle mieszając i gotować parę minut do zgęstnienia.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać porcjami zimną masę budyniową i ucierać dalej. Na końcu dodać spirytus. Podzielić na dwie części - do jednej dodać pokrojone brzoskwinie, do drugiej - kakao, posiekaną czekoladę i bakalie.

Polewa:

Wszystkie składniki rozpuścić i dokładnie wymieszać.


Składanie tortu:

Biszkopt nasącz sokiem brzoskwiniowym (pozostałość z puszki), nałóż na niego ciemną masę, na to  - jasną. Wierzch udekoruj brzoskwiniami i polewą. Z reszty soku możesz przygotować galaretkę i zastygającą wyłożyć na tort.


Historia Przepisu z szuflady Babci Ewy:

"Ambasador to wspaniałe ciasto, które pamiętam z dzieciństwa. Śmiało może pełnić zaszczytną funkcję urodzinowego tortu. Przez lata przepis przechodził modyfikacje aby dziś królować na każdym przyjęciu. Ten smak to dla mnie wspomnienie dawnych lat, to smak rodzinnego domu. Moja dorosła córka już dawno poprosiła o przepis i stwierdzam, ze uczeń przerósł mistrza. To trzecie pokolenie, w którym Jego Ekscelencja Ambasador jest stałym bywalcem domu."


Kategorie przepisów