Tordu z oliwkami
Od rana jestem dziś zakręcona, bo zabrałam się za formowanie chleba tordu. Po francusku tordu oznacza skręcony. Oto mój przepis z małym twistem, bo dodatkowo do ciasta dodałam dla smaku oliwki.
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 450 g
- letnia woda - 350 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 7 g
- czarnych oliwek - 150 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże i sól. Powoli wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, cienko wałkujemy. Układamy z wierzchu pokrojone w plasterki oliwki zostawiając ramki ciasta wolne.
4. Ciasto zawijamy jak roladę i zginamy na pół. Zaplatamy warkocz.
5. Tak przygotowane tordu przekładamy na wyłożoną pergaminem blachę. Przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.
6. Piekarnik rozgrzewamy metodą góra-dół do 220 stopni. Tordu pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.
Upieczone tordu podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.