Torcik z batatem

Torcik z batatem

Cake with sweet potato.
Zdjęcie - Torcik z batatem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Torcik nie potrzebuje żadnego kremu. Jest mięciutki, prawie kremowy , jagoda amerykańska wprowadza nutę świeżości, natomiast jagody goji całą tablicę Mendelejewa.
Zdjęcie - Torcik z batatem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

400 g batatów

17,5 dag cukru pudru

17,5 dag masła

3 jajka

20 dag mąki tortowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 aromat cytrynowy

1 szklanka jagody amerykańskiej

½ szkl. jagód goji

½ szkl. płatków czekoladowych

½ szkl. lukru cytrynowego

Wykonanie. Obrane bataty obrać, pokroić , ugotować i zmiksować na puree. Masło utrzeć z cukrem i dodawać po jednym jajka, miksować. Następnie dodawać po jednej łyżce mąkę z proszkiem, miksować. Dodać puree z batatów, aromat i dokładnie wymieszać. Do lekko natłuszczonej tortownicy,24 cm, nałożyć połowę masy, przykryć jagodami amerykańskimi, a te resztą ciasta. Piec w temp.170 stop. 45 minut Jeszcze ciepły polałem lukrem utartym z białka, cukru i soku z cytryny. Następnie posypałem jagodami goji i płatkami czekolady. Polecam, ciasto jest naprawdę warte grzechu, bez pokuty.

Kategorie przepisów