Torcik truflowy z truskawkami
Witam wszystkich moich czytelników po przerwie wakacyjnej. Długie to było rozstanie z Wami, ale powroty są zawsze miłe.
Na powitanie przygotowałam wymownie pyszny torcik pełen smaków czekoladowych i owocowych. Truflowy torcik pachnący czekoladą, kawą i rumem.
Bajeczny deser dla każdego miłośnika czekolady. Zapraszam ?
Składniki na ciasto:
- 150 g gorzkiej czekolady 70%
- 150 g masła w temp. pokojowej
- 150 g drobnego cukru
- 3 jaja
- 4 żółtka
- 4 białka
- 125 g mąki tortowej
Składniki na krem czekoladowy:
- 250 ml smietany kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 2-3 łyżki ciemnego rumu
Składniki na poncz:
- 1 szklanka mocnej kawy
- 2 łyżki ciemnego rumu
oraz:
- 160 g świeżych truskawek lub malin
- loki czekoladowe
Wykonanie:
- Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub nad parą, odstawić do lekkiego wystudzenia.
- Masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę, dodać 3 całe jajka i 4 żółtka.
- Ubijać mikserem i stopniowo dodać rozpuszczoną czekoladę.
- Następnie dodać przesianą mąkę na dwa razy i wymieszać do połączenia się składników.
- Białka ubić na sztywno i zaraz delikatnie połączyć z mieszaniną.
- Formę tortową o średnicy 22-24 cm posmarować tłuszczem i posypać mąką – nadmiar usunąć.
- Przełożyć ciasto do formy i piec w temp. 180 st. C przez 35-45 minut.
- Następnie pozostawić w formie do wystudzenia.
- Zimne ciasto przekroić na 2 równe warstwy lub 1.
- Nasączyć ponczem kawowo-rumowym i przełożyć kremem czekoladowym oraz posmarować wierzch tortu.
- Przed podaniem udekorować truskawkami, lokami czekoladowymi i truflami.
Wykonanie kremu czekoladowego:
- Żółtka utrzeć z cukrem w misce nad parą do zgęstnienia.
- Smietanę podgrzać, dodać kawałki czekolady i mieszać do rozpuszczenia czekolady.
- Następnie wlać do utartych żółtek.
- Zmiksować i schłodzić .