Torcik śmietankowy z czekoladą
Moja dzisiejsza propozycja to lekki tort śmietankowy z kawałkami czekolady. Nic skomplikowanego a bardzo dobrego. Torcik, jeśli jest dobrze nasączony, będzie rozpływał się w ustach. Ja nasączyłam nalewką na ziarnach kawy ale można użyć dowolnego nasączu. Użyłam gotowej posypki ale można też zetrzeć gorzką czekoladę.
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru (niepełna)
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia (śr.21 cm). Upiec na złoty kolor w temp. 180 stopni. Po upieczeniu przekroić na 3 części.
Pozostałe składniki:
- 375 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- l szklanka dowolnego nasączu
- posypka czekoladowa lub gorzka czekolada
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Przekrojony biszkopt nasączyć, posmarować 1/3 śmietany, posypać posypką lub gorzką czekoladą. I tak kolejno. Jeśli wystarczy śmietany można posmarować boki i obsypać czekoladą.
Smacznego:)