Torcik odwrócony z pomarańczami
Aromatyczne, ucierane ciasto jogurtowe z pomarańczami dzisiaj w roli torciku z okazji...............np. Dnia Kobiet. Jest to proste , popularne ciasto odwracane czyli zapiekane z owocami ułożonymi na dnie foremki.
Składniki: /na małą tortownicę ok.22 cm/
- 2 pomarańcze /najlepiej bio/
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 150 g miękkiego masła /+ 30g do formy/
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 1 ,5 szklanki mąki/połowę można zastąpić ziemniaczaną/
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 0,25 szklanki jogurtu naturalnego
- 0,25 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
- migdały do dekoracj
Wykonanie: -Pomarańcze dokładne umyć i podgotować ok. 2-3 min, zmienić wodę i gotować kolejne 2 minuty. -Ostudzić i przekroić na pół ,a następnie pokroić w plastry. -Foremkę dokładnie posmarować masłem /również boki/ i obficie oprószyć cukrem brązowym /połowa porcji/ -Dno i boki tortownich obłożyć owocami posypać pozostałym cukrem . -Foremkę wstawić do lodówki. -Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem dodając stopniowo /po jednym/jajka, aromat waniliowy i sól. -Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do utartej masy. -Jogurt wymieszać z sokiem i delikatnie połączyć z ciastem. -Masę przełożyć do foremki z pomarańczami, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. -Piec ok.40 minut w temp.170-180 st.C -Przestudzone ciasto przełożyć na półmisek /owoce powinny być na wierzchu/ i udekorować prażonymi migdałami.