Torcik noworoczny

Torcik  noworoczny

Z torcikiem kawowo-migdałowym wchodzę w 2010 rok. Właściwie to powinien nazywać się sylwestrowy bo upiekłam go na wczorajszą noc ale  pomyślałam, że  będzie to  fajna inauguracja Nowego Roku.  Torcik jest bardzo dobry, wspaniale chrupiące bezy migdałowe z masą kawową, z dodatkiem mleka w proszku. Całość posypana  uprażonymi płatkami migdałów, co dodaje mu  jeszcze większej chrupkości.

Zdjęcie - Torcik  noworoczny  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na bezy migdałowe:

  • 100g zmielonych migdałów 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150g cukru
  • 5 białek jaj
  • Białka jaj ubić na sztywno z cukrem. Kiedy piana jest sztywna dodać zmielone migdały i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Rozłożyć na 3 jednakowe foremki lub na kółka odrysowane na papierze. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.

    Składniki na masę:

    • 5 żółtek
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    • szklanka mleka
    • szklanka mleka w proszku
    • 5 łyżek cukru
    • 1 masło

    Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę ziemniaczaną i kawę rozpuszczalną. Zalać gotującym się mlekiem. Tak powstały budyń ostudzić i zimny utrzeć z masłem i mlekiem w proszku.

    Polewa:

    • tabliczka gorzkiej czekolady
    • pół szklanki mleka (lub trochę mniej)
    • płatki migdałów

    Czekoladę rozpuścić w mleku. Płatki uprażyć na suchej patelni

    Bezy migdałowe przełożyć masą kawową. Wierzch posmarować polewą. Płatkami  obsypać boki i górę ciasta i wstawić do lodówki na godzinę

    Smacznego:)

     

     Szczęścia co radość daje, miłości co niesie pokój, zdrowia co rodzi wytrwałość, wiary co nadzieję prowadzi, dni wypełnionych do końca, nowych wschodów słońca i niech więcej takich rzeczy Nowy Rok Wam użyczy.

    Agnieszka:)

    Kategorie przepisów