Przepis znaleziony u
Dorotus.
Podaję z moimi zmianami - proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm.
Składniki na kakaowy biszkopt:
-
4 jajka
-
1/2 szklanki cukru
-
1/3 mąki pszennej
-
1/3 mąki ziemniaczanej
-
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 łyżki kakao
-
2 łyżki oleju
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka
ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie
żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać
z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
Ciasto
wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm (wcześniej dno wyłożyć papierem
do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw.
suchego patyczka.
Składniki na mleczną masę:
-
1/3 szklanki mleka
-
1 i 1/3 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)
-
1/4 szklanki cukru
-
230 g masła
-
16 g cukru wanilinowego
Mleko
(zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło
utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając.
Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.
Składniki na polewę czekoladową:
-
100 g gorzkiej czekolady
-
3 łyżki śmietanki 30%
- 1 łyżka rumu
Czekoladę ze śmietanką i rumem rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.
Przechowywać
w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (z
powodu masła), wystarczy wyjąć ciasto 2 godziny przed planowanym
podaniem.
Smacznego :)