Torcik marchewkowy
Goś, która jest Gospodynią pierwszego tegorocznego wydania Weekendowej Cukierni wybrała dla nas trzy ciekawe i pyszne propozycje – ciasto potrójnie czekoladowe, mus czekoladowy oraz torcik marchewkowy. Zaciekawił mnie szczególnie ten torcik marchewkowy przełożony i oblany masą serową. Ciasto wyszło naprawdę pyszne, bardzo wilgotne, pachnące migdałowo, cynamonowo i marchewkowo. Moje jest ciut zakalcowe, ale kto by się przejmował, skoro tak smakuje! Mniam!:) Serdecznie polecam i dziękuję za pyszny przepis i wspólne pieczenie.
Przy okazji, jak miło wspomniano o mnie tutaj :)) Buzia mi się cieszy dookoła głowy :) Sis, dziękuję za info:***
Składniki na ciasto:
*250g mąki
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*200g cukru
*cukier waniliowy
*400g startej marchewki
*płaska łyżeczka soli
*3 łyżeczki cynamonu
*200ml oleju
*4 jaja
*aromat migdałowy
*100 rodzynek
Masa serowa:
*500g twarożku śmietankowego
*100g cukru pudru
*200g masła
*aromat waniliowy
*skórka z jednej cytryny
*(opcjonalnie) około 100g czekolady do dekoracji
Wykonanie:
Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Dodać olej, ucierać mikserem dodając kolejno po jednym jajku. Dodać starte na drobnej tarce marchewki, rodzynki i aromat migdałowy. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy ok. 24cm. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Zrobić masę: stopić masło, odstawić do ostygnięcia. Zmielić ser z cukrem pudrem, dodać skórkę cytrynową, aromat. Nie przerywając miksowania pomału wlewać masło.
Ciasto przekroić na pół. Gotową masę rozsmarować we wnętrzu torciku oraz na jego wierzchu i bokach.
Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu. Można udekorować czekoladą.
Smacznego :)