Torcik limonkowy z jeżynami
- Wynik: 60
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 30 minut
To chyba ostatnie ciasto z tych raczej letnich. Pyszne delikatny torcik z jeżynami i lekko orzeźwiającą nutą limonkową. Doskonały na wyjątkową okazję.
Składniki
- Składniki na biszkopt
- mąka pszenna - 3/4 szklanki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- jajka - 5 szt.
- cukier - 7 łyżek
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Składniki na masę jeżynową
- jeżyny - 500 g
- cukier - do smaku
- Składniki na masę śmietankową
- serek mascarpone - 500 g
- śmietana kremówka - 200 ml
- cukier - do smaku
- sok i skórka z limonki - 1 szt.
Instrukcje
Żółtka oddzielić, białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier. Dodać rozmieszane żółtka, następnie przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem tortownicy o śr. 18 cm. Wyrównać i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 min.
W rondelku umieścić jeżyny (odłożyć kilka do dekoracji), dodać cukier, dusić na małym ogniu, aż owoce się rozpadną i masa zgęstnieje. Po przestygnięciu można przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek.
W wysokim naczyniu umieścić zimny serek mascarpone i śmietankę kremówkę. Dodać cukier oraz skórkę i sok z limonki i ubijać, aż masa stanie się gęsta.
Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Spód posmarować połową masy jeżynowej, wyrównać następnie wyłożyć połowę masy śmietankowej. Przykryć drugą połową biszkoptu i postąpić podobnie z resztą składników. Wierzch ozdobić odłożonymi wcześniej jeżynami oraz plasterkami limonki. Wstawić do lodówki, najlepiej na 12 godzin.
Smacznego:)