Torcik limonkowy z jeżynami

Torcik limonkowy z jeżynami

Zdjęcie - Torcik limonkowy z jeżynami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 60
  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Czas gotowania: 30 minut

 

To chyba ostatnie ciasto z tych raczej letnich. Pyszne delikatny torcik z jeżynami i lekko orzeźwiającą nutą limonkową. Doskonały na wyjątkową okazję.

Składniki

Instrukcje

Żółtka oddzielić, białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier. Dodać rozmieszane żółtka, następnie przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem tortownicy o śr. 18 cm. Wyrównać i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 min.

W rondelku umieścić jeżyny (odłożyć kilka do dekoracji), dodać cukier, dusić na małym ogniu, aż owoce się rozpadną i masa zgęstnieje. Po przestygnięciu można przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek.

W wysokim naczyniu umieścić zimny serek mascarpone i śmietankę kremówkę. Dodać cukier oraz skórkę i sok z limonki i ubijać, aż masa stanie się gęsta.

Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Spód posmarować połową masy jeżynowej, wyrównać następnie wyłożyć połowę masy śmietankowej. Przykryć drugą połową biszkoptu i postąpić podobnie z resztą składników. Wierzch ozdobić odłożonymi wcześniej jeżynami oraz plasterkami limonki. Wstawić do lodówki, najlepiej na 12 godzin.

Smacznego:)

Zdjęcie - Torcik limonkowy z jeżynami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów