Torcik czekoladowy z nutą pomarańczy
Torcik czekoladowy z nutą pomarańczy to moja spóźniona propozycja świąteczna :-) ale nie tylko. U mnie sprawdził się również na imprezie urodzinowej. Torcik jest pyszny, czekolada i nuta pomarańczy świetnie do siebie pasują. Przepis otrzymałam od mojej przyszłej bratowej. Torcik bierze udział m.in. w akcji "Torty i torciki - na każdą okazję", gorąco zachęcam do wypróbowania!
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 1/2 szklanki mąki, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa czekoladowa:
- 200 ml śmietanki 30 %
- 100 ml mleka
- 6-7 dużych łyżek kakao
- 2 opakowania Śmietan - Fix
- 6 łyżek cukru pudru
Poncz:
- 200 ml mocnej kawy (ja daję około 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
- 50 ml likieru amaretto
Różyczki z masy cukrowej:
- 2 łyżeczki żelatyny
- około 30 ml gorącej (ale nie wrzącej wody !)
- 50 g glukozy w proszku
- około 500 - 600 g cukru pudru
- czerwony barwnik spożywczy w płynie
- 5 kropelek olejku pomarańczowego
Dodatkowo:
- konfitura z pomarańczy
- gorzka czekolada
Biszkopt: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 °C. Na koniec sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobre.
Masa czekoladowa: na początku ubić śmietankę ze Śmietan-Fixami na sztywno. Następnie dodać mleko, kakao, cukier puder i wszystko razem dokładnie wymieszać mikserem na niskich obrotach.
Poncz: kawę zalać wodą i pozostawić do ostygnięcia. Do zimnej kawy dodać likier i dokładnie wymieszać.
Różyczki z masy cukrowej: żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Gdy roztwór będzie już zimny powoli dodawać cukier puder, olejek pomarańczowy i dokładnie wymieszać. Masa musi mieć konsystencję podobną do plasteliny. Podzielić na dwie części, z których jedną pozostawić białą a drugą zabarwić barwnikiem na różowo. Obydwie masy rozwałkować na placki o grubości około 3 milimetry i kieliszkiem od wódki wycinać krążki. Z krążków tworzyć różyczki (około 5-6 krążków na jeden kwiatek). Końcówkę każdego krążka nawilżyć wodą za pomocą pędzelka, wtedy masa lekko się rozpuści a płatki kwiatka się ze sobą skleją.
Biszkopt przekroić na trzy części. Każdą z nich nasączyć ponczem. Następnie na biszkopt nałożyć konfiturę z pomarańczy, a następnie masę czekoladową i drugi nasączony biszkopt, na który znowu nałożyć konfiturę i masę. Tort należy wstawić do lodówki na około 2 godziny, żeby masa dobrze stężała. Na koniec rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, obłożyć nią cały torcik, schłodzić ponownie w lodówce. Na wierzchu torta ułożyć różyczki z masy cukrowej.
Smacznego !