Torcik czekoladowo – jagodowy

Torcik czekoladowo – jagodowy

Od czasu do czasu mam ochotę na ciasto z masą. Wiem, że nie wszyscy lubią taki rodzaj wypieków, ale myślę, że czasami warto porzucić swoje uprzedzenia aby spróbować kawałek dobrego ciasta. Ja dzisiaj proponuję torcik czekoladowy z przepyszną masą  na bazie masła, mleka w proszku i jogurtu naturalnego. Dodatkiem extra są jagody. Mogą być inne owoce ale mnie jakoś jagody przypadły do gustu najbardziej.Torcik jest wykwintny, pięknie pachnie latem a masło  w masie jest w ogóle nie wyczuwalne.

Zdjęcie - Torcik czekoladowo – jagodowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pomysł własny

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru

Ubić białka na sztywno, pod koniec dodać cukier. Dodać żółtka. Przesiać obie mąki  z proszkiem i kakao. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć masę na tortownicę o średnicy 21 cm i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 części.

Składniki na nasącz:)

  • 1/4 szklanki rumu
  • 2/4 szklanki wody
  • ew. 1 łyżka cukru

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Składniki na masę:

  • pół kostki masła
  • 2 żółtka
  • szklanka mleka w proszku
  • 2 łyżki żelatyny
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki jagód (mogą być mrożone)
  • pół szklanki cukru
  • czekolada na polewę + 3 łyżki mleka

Jagody rozmrozić, zmiksować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Masło utrzeć z żółtkami. Dodawać na przemian jogurt i mleko w proszku. Następnie dodać jagody, nie mogą być zmrożone bo obniżą temperaturę masła. Dodać żelatynę i wszystko dokładnie wymieszać.

Pierwszy blat biszkoptu wyłożyć w tortownicy, nasączyć i wyłożyć masę. Przykryć drugim nasączyć i polać polewą. Wstawić do lodówki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów