Torcik czekoladowo – jagodowy
Od czasu do czasu mam ochotę na ciasto z masą. Wiem, że nie wszyscy lubią taki rodzaj wypieków, ale myślę, że czasami warto porzucić swoje uprzedzenia aby spróbować kawałek dobrego ciasta. Ja dzisiaj proponuję torcik czekoladowy z przepyszną masą na bazie masła, mleka w proszku i jogurtu naturalnego. Dodatkiem extra są jagody. Mogą być inne owoce ale mnie jakoś jagody przypadły do gustu najbardziej.Torcik jest wykwintny, pięknie pachnie latem a masło w masie jest w ogóle nie wyczuwalne.
Pomysł własny
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru
Ubić białka na sztywno, pod koniec dodać cukier. Dodać żółtka. Przesiać obie mąki z proszkiem i kakao. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć masę na tortownicę o średnicy 21 cm i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 części.
Składniki na nasącz:)
- 1/4 szklanki rumu
- 2/4 szklanki wody
- ew. 1 łyżka cukru
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Składniki na masę:
- pół kostki masła
- 2 żółtka
- szklanka mleka w proszku
- 2 łyżki żelatyny
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 szklanki jagód (mogą być mrożone)
- pół szklanki cukru
- czekolada na polewę + 3 łyżki mleka
Jagody rozmrozić, zmiksować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Masło utrzeć z żółtkami. Dodawać na przemian jogurt i mleko w proszku. Następnie dodać jagody, nie mogą być zmrożone bo obniżą temperaturę masła. Dodać żelatynę i wszystko dokładnie wymieszać.
Pierwszy blat biszkoptu wyłożyć w tortownicy, nasączyć i wyłożyć masę. Przykryć drugim nasączyć i polać polewą. Wstawić do lodówki.
Smacznego:)