Torcik capuccino

Torcik capuccino

Dziś są urodziny mojego Męża - wszystkiego najlepszego!!! Z tej okazji już w ubiegły weekend upiekłam torcik, który prezentuje się dobrze, ale niestety nie wyszedł mi najlepiej. Nie jest to wina przepisu - z nim jest wszystko OK, tylko nie zauważyłam w porę, że kończy mi się cukier. Masa z serka nie była więc tak słodka, jak być powinna, co sprawiło, że nie smakowało nam najlepiej. Myślę jednak, że jeśli doda się do kremu tyle cukru, ile trzeba, ten torcik będzie naprawdę pyszny.

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki mąki pszennej

łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru

Do nasączenia:

szklanka mocnej kawy

2 łyżki likieru amaretto (lub aromatu migdałowego, jeśli wolimy tort bez alkoholu)

Masa:

0,5 kg serka marscapone

0,5 l śmietany 30%

2 opakowania śmietan-fixu

1 łyżka żelatyny

szklanka cukru pudru

Ponadto:

drobno mielona kawa

czekoladowe ziarenka kawowe do dekoracji

Przygotowanie biszkoptu:

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj po kolei żółtka, następnie cukier, i ubijaj, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Do naczynia z masą przesiej mąkę z proszkiem, wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przelej do tortownicy, upiecz w 180 stopniach przez około 40 minut. Następnie odstaw do przestygnięcia.

Przygotowanie kremu:

Serek i śmietanę podziel na 2 części (można ułatwić sobie życie i po prostu kupić 2 mniejsze opakowania zamiast 1 dużego). Żelatynę rozpuść dokładnie w gorącej wodzie. Ubij śmietanę ze śmietan-fixem i połową cukru, dodaj serek, utrzyj dokładnie. Rozpuszczoną żelatynę dodaj do kremu bezpośrednio przed wyłożeniem go na biszkopt.

Biszkopt przekrój na 2 części. Spód ułóż w obręczy do tortów, nasącz kawą wymieszaną z amaretto. Na biszkopt nałóż 1 część masy serowej (z żelatyną). Posyp masę serową drobno mieloną kawą. Przykryj drugą częścią biszkoptu, nasącz go kawą, i całość wstaw do lodówki do stężenia.

Następnie ubij pozostałą część śmietany, dodaj śmietan-fix, cukier i resztę serka. Zdejmij obręcz z tortu i posmaruj go kremem. Udekoruj mieloną kawą i czekoladowymi ziarenkami. Przed podaniem, potrzymaj tort przez ok. 60 minut w lodówce.

Zdjęcie - Torcik capuccino  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów