Torcik bezowy z jagodami

Zdjęcie - Torcik bezowy z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 140
  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas gotowania: 2h 00 min

 

W okresie letnim ciągle mam nadmiar wolnych białek. Żółtka idą do lodów, najczęściej do moich ulubionych waniliowych, a białka zostają. Tak więc ten torcik powstał z potrzeby ich wykorzystania. Krem jagodowy to po prostu bita śmietana z jagodami. Blaty bezowy wyszły mi odrobinę za ciemne, ale w sumie wyszło nieźle i torcik smakował nawet drugiego dnia.

Składniki

  • Składniki na blaty bezowe
  • białka - 6 szt.
  • cukier - 250 g
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • Składniki na krem jagodowy
  • jagody - 1 szklanka
  • śmietana kremówka - 330 ml
  • cukier puder - 4-5 łyżek

Instrukcje

Białka ubić na sztywno ze szczyptą cukru, pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Na papierze do pieczenia odrysować od talerzyka 3 koła, na każdym z nich  umieścić taką samą ilość piany, rozłożyć równomiernie. Wstawić do piekarnika  nagrzanego do 140 stopni i piec około 2 godzin.

Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać zblendowane jagody, wymieszać.  Tak przygotowaną masą przekładać blaty bezowe, niewielką część położyć także na wierzchu. Ozdobić jagodami. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego:)

Zdjęcie - Torcik bezowy z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy