Torcik bezowy z jagodami
- Wynik: 140
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 2h 00 min
W okresie letnim ciągle mam nadmiar wolnych białek. Żółtka idą do lodów, najczęściej do moich ulubionych waniliowych, a białka zostają. Tak więc ten torcik powstał z potrzeby ich wykorzystania. Krem jagodowy to po prostu bita śmietana z jagodami. Blaty bezowy wyszły mi odrobinę za ciemne, ale w sumie wyszło nieźle i torcik smakował nawet drugiego dnia.
Składniki
- Składniki na blaty bezowe
- białka - 6 szt.
- cukier - 250 g
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- sok z cytryny - 1 łyżka
- Składniki na krem jagodowy
- jagody - 1 szklanka
- śmietana kremówka - 330 ml
- cukier puder - 4-5 łyżek
Instrukcje
Białka ubić na sztywno ze szczyptą cukru, pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Na papierze do pieczenia odrysować od talerzyka 3 koła, na każdym z nich umieścić taką samą ilość piany, rozłożyć równomiernie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec około 2 godzin.
Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać zblendowane jagody, wymieszać. Tak przygotowaną masą przekładać blaty bezowe, niewielką część położyć także na wierzchu. Ozdobić jagodami. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego:)