Tiramisu

Tiramisu

Tiramisu stało się bardzo popularne w ciągu kilku ostatnich lat - i nic dziwnego, bo jest to deser banalnie prosty w przygotowaniu, i niesamowicie smaczny. Ja lubię podawać tiramisu w małych pucharkach, bo nie trzeba wtedy martwić się o to, jak wyjąć deser z formy, nie niszcząc jego ślicznego wyglądu - pamiętajmy, że w prawdziwym włoskim tiramisu nie ma żelatyny.

Czytelnikom mojego bloga życzę wspaniałej zabawy dziś w nocy i pomyślności w Nowym Roku 2009!

Składniki (na 2 porcje):

250 mg serka marscapone

2 żółtka

3 łyżki cukru pudru

kilka biszkoptów (u mnie okrągłe)

filiżanka mocnej kawy

kieliszek likieru amaretto lub rumu

ciemne kakao do posypania

Jajka sparz, oddziel żółtka od białek. Serek zmiksuj z cukrem i żółtkami. Kawę wymieszaj z alkoholem. Biszkopty maczaj w kawie, układaj na dnie naczynia, nałóż pierwszą warstwę masy serowej. Nałóż następne biszkopty, i znów masę. Deser odstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem, posyp tiramisu kakao.

Zdjęcie - Tiramisu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów