Tiramisu
Tiramisu stało się bardzo popularne w ciągu kilku ostatnich lat - i nic dziwnego, bo jest to deser banalnie prosty w przygotowaniu, i niesamowicie smaczny. Ja lubię podawać tiramisu w małych pucharkach, bo nie trzeba wtedy martwić się o to, jak wyjąć deser z formy, nie niszcząc jego ślicznego wyglądu - pamiętajmy, że w prawdziwym włoskim tiramisu nie ma żelatyny.
Czytelnikom mojego bloga życzę wspaniałej zabawy dziś w nocy i pomyślności w Nowym Roku 2009!
Składniki (na 2 porcje):
250 mg serka marscapone
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
kilka biszkoptów (u mnie okrągłe)
filiżanka mocnej kawy
kieliszek likieru amaretto lub rumu
ciemne kakao do posypania
Jajka sparz, oddziel żółtka od białek. Serek zmiksuj z cukrem i żółtkami. Kawę wymieszaj z alkoholem. Biszkopty maczaj w kawie, układaj na dnie naczynia, nałóż pierwszą warstwę masy serowej. Nałóż następne biszkopty, i znów masę. Deser odstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem, posyp tiramisu kakao.