Tiramisu w pucharku
Sama w to nie wierzę, ale dopiero kilka dni temu zrobiłam swoje pierwsze tiramisu. Okazało się w przygotowaniu tak banalnie proste, że na pewno pojawi się u mnie jeszcze wiele razy.
Składniki (4 pucharki): 250g mascarpone, 2 jajka, 2 pełne łyżki cukru pudru, szczypta soli, paczka okrągłych biszkoptów, 100ml parzonej w kawiarce kawy, 20ml likieru czekoladowego, kakao
Jaja sparzmy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane, natomiast żółtka ubijamy z cukrem pudrem, aż uzyskamy puszystą, jasną masę. Do żółtek dodajemy mascarpone i dalej miksujemy. Kiedy wszystko się połączy, dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie mieszamy łyżką.
Zaparzoną kawę studzimy i łączymy z likierem. Przygotowujemy 4 pucharki (miseczki) i układamy na dnie namoczone w kawie biszkopty. Na biszkopty dajemy krem, tak by zakrył warstwę ciastek i całość przysypujemy kakaem. Następnie powtarzamy czynności jeszcze raz, kakao sypiemy tuż przed podaniem!
Gotowe tiramisu powinno poleżeć w lodówce podobno ok. 3h, ja moje podałam od razu :).