Thai Red Chicken Curry
Jednym z postanowień noworocznych mojego męża jest gotowanie dwa razy w miesiącu. No i teraz właśnie był ten pierwszy raz w tym roku. Adam postawił na danie kuchni tajskiej.
Choć na blogu już znajdziesz dania kuchni orientalnej, w tym tajskiej, to ten przepis naprawdę warty jest wypróbowania.
Wcześniejsze przepisy to: Tajska sałatka z kurczakiem
Albo kurczak po koreańsku.
Porcji: 3
Składniki:
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 400 g fileta z kurczaka, pokrojonego w kostkę
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 2 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry
- 2 łyżki świeżego tartego imbiru
- 4 liście limonki, pokrojone na drobno
- 200 g batatów, pokrojonych w kostkę
- 400 ml mleka kokosowego z puszki
- 200 g pomidorków koktajlowych
- ryż basmati lub jaśminowy jako dodatek
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej olej na większej patelni, a najlepiej w woku.
- Dodaj pokrojonego kurczaka i podsmażaj na dużym ogniu około 5 minut, lub do przysmażenia kurczaka.
- Dodaj czosnek, czerwoną pastę curry, imbir i liście limonki. Zamieszaj i podsmażaj około 1 minuty.
- Dodaj bataty i wlej mleczko kokosowe, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień na średnio- mały i gotuj około 20 minut. W tym czasie sos powinien się zredukować i być bardziej gęsty.
- Dodaj pomidorki koktajlowe i gotuj jeszcze 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Podawaj z ryżem.
SMACZNEGO
Marta M