Thai Red Chicken Curry

Thai Red Chicken Curry

Jednym z postanowień noworocznych mojego męża jest gotowanie dwa razy w miesiącu. No i teraz właśnie był ten pierwszy raz w tym roku. Adam postawił na danie kuchni tajskiej.

Choć na blogu już znajdziesz dania kuchni orientalnej, w tym tajskiej, to ten przepis naprawdę warty jest wypróbowania.

Wcześniejsze przepisy to: Tajska sałatka z kurczakiem

Albo kurczak po koreańsku.

Zdjęcie - Thai Red Chicken Curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Thai Red Chicken

Porcji: 3

Składniki:

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 400 g fileta z kurczaka, pokrojonego w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 2 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry
  • 2 łyżki świeżego tartego imbiru
  • 4 liście limonki, pokrojone na drobno
  • 200 g batatów, pokrojonych w kostkę
  • 400 ml mleka kokosowego z puszki
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • ryż basmati lub jaśminowy jako dodatek

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej olej na większej patelni, a najlepiej w woku.
  2. Dodaj pokrojonego kurczaka i podsmażaj na dużym ogniu około 5 minut, lub do przysmażenia kurczaka.
  3. Dodaj czosnek, czerwoną pastę curry, imbir i liście limonki. Zamieszaj i podsmażaj około 1 minuty.
  4. Dodaj bataty i wlej mleczko kokosowe, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień na średnio- mały i gotuj około 20 minut. W tym czasie sos powinien się zredukować i być bardziej gęsty.
  5. Dodaj pomidorki koktajlowe i gotuj jeszcze 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  6. Podawaj z ryżem.

SMACZNEGO

Marta M

Zdjęcie - Thai Red Chicken Curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Thai Red Chicken

Zdjęcie - Thai Red Chicken Curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Thai Red Chicken Curry

Kategorie przepisów