Tatar
Tatar, befsztyk tatarski to samodzielne danie serwowne najczęściej jako przystawka. Tatar przygotowuje się z mielonego lub siekanego mięsa wołowego, najwyższej jakości z dodatkiem żółtka, cebulki i oleju. Nieobowiązkowymi dodatkami, ale bardzo pożądnymi są: marynowane grzybki, ogórek konserwowy, a w niemieckim wydaniu sardele i kapary. Tatar spożywany jest na surowo, bez obróbki termicznej, zatem mięso i jaja powinny być pierwszej świeżości.
Tatar to nieodłączny element imprezowego bufetu. Dziś bardzo ekskluzywny w racji i dostępności i ceny polędwicy wołowej.
Składniki na 2 porcje:
400 g polędwicy wołowej
2 żółtka jaj
cebula
ogórek konserwowy
grzybki marynowane
sól, pieprz
sos Worcestershire, Tabasco - opcjonalnie
olej - 2-4 łyżki
woda - 2 łyżki
2 łyżeczki musztardy
Wykonanie:
- mięso zmielić na drobnych oczkach sitka. Doprawić pieprzem i solą, jeśli lubisz kilkoma kroplami sosu Wocersterhire lub Tabasco. Dodać olej, mineralną wodę gazowaną, musztardę i dokłanie wyrobić, aż mięso będzie jednolite i lśniące
- posiekać w drobną kostkę wszystkie dodatki: cebulę, ogórek konserwowy i grzybki marynowane
- z mięsa uformować dowolnej wielkości porcje, a w każdej porcji zrobić na środku wgłębienie na żółtko jaja. Możesz zrobić wiele małych porcji tatara, a w zagłębienie ułożyć wówczas żółtka przepiórczych jajeczek. Dookoła ułożyć wieniec z pokrojonych dodatków
- do tatara podawać ciemne lub jasne pieczywo, czerwone wino lub kieliszek zimnej, gatunkowo dobrej czystej wódki