Tatar ze śledzia
- Wynik: 10
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: -minuty
O tatarze ze śledzia myślałam już od jakiegoś czasu jednak zmobilizował mnie dopiero przepis Karola Okrasy. Wołowego tatara nie jadam, ponieważ nie przełknę surowego mięsa natomiast tatar śledziowy ma chyba tyle z nim wspólnego, co nic. Jest to raczej sałatka ze śledzia. Oczywiście bardzo dobra, wyrazista, orzeźwiająca, ale sałatka. Doskonała na przystawkę.
Źródło: Ryby są super
Składniki- płaty śledziowe - 500 g
- limonki - 2 szt.
- cebula dymka (użyłam również czerwonej) - ilość dowolna
- ogórki konserwowe - 2 szt.
- papryczka chili - 1/2 strączka
- koperek - 1/2 pęczka
- musztarda francuska - 3 łyżki
- miód - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 20 ml
- świeżo mielony pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Płaty śledziowe umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Pokrojone śledzie przełożyć do miski, dodać skórkę i sok z limonki, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Cebulę, ogórki, papryczkę chili pokroić w kostkę, przełożyć do śledzia, dodać posiekany koperek. Następnie dodać musztardę, miód, oliwę, przyprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Przed podaniem dobrze schłodzić.
Smacznego:)