„Tatar” z awokado
- Wynik: 15
- Czas przygotowania: 7minuty
- Czas gotowania: 8minuty
Ta przystawka powstała dzięki przypadkowo spotkanej Pani w supermarkecie, która widząc, że wybieram awokado zapytała mnie czy robię z niego "tatara". Do tej pory nie robiłam, a że nie jadam wołowego chętnie na kolejną wersję, po śledziowej, przystałam. Tatar czy nie tatar, jest to na pewno bardzo smaczna sałatka. Pyszna, dobrze doprawiona, dzięki dojrzałemu awokado aksamitna. I doskonale pasuje na święta wielkanocne.
Składniki- awokado - 1 szt.
- zielony ogórek - 1 szt.
- jajka - 2 szt.
- czerwona cebula - 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- sok z cytryny - 3 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- koperek - 4 łyżki
- majonez - 2 łyżki
Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Awokado obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do awokado. Dodać również pokrojoną w kostkę cebulę i ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek i majonez. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego:)