Tata z malinami i jeżynami
Ostatni, wolny dzień wykorzystałam na pieczenie. Choć przyszło mi to bardzo ciężko (mój poziom lenistwa osiągnął najwyższy stopień), wyszłam z mieszkania na szybkie, inspirujące zakupy. Wychodząc bez konkretnego planu, wróciłam ze składnikami i pomysłem w głowie. Jeżeli nie przepadacie za zbyt słodkimi ciastami, ta tarta na pewno przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
Ciasto 200g mąki, 150g masła, 2 łyżki ciemnego kakao, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, jajko,
Farsz: 330g jogurtu greckiego, łyżeczka cukru wanilinowego, 100g cukru, 2 jajka, koszyczek malin, koszyczek jeżyn,
W misce lub na stolnicy ugniatamy składniki na ciasto, następnie rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę. Spód lekko nakłuwamy widelcem i pozostawiamy na 1h w lodówce.
Na schłodzonym spodzie układamy umyte owoce, a następnie zalewamy masą z jogurtu, jajek oraz cukru.
Tartę pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok. 30-40 minut.