Tartaletki wytrawne

Tartaletki wytrawne

Znakomita przekąska z ciasta francuskiego, tym razem w wersji wytrawnej. Przygotowałam dwa rodzaje tartaletek, z jajkiem, boczkiem i serem, druga propozycja to: salami z serem i tymiankiem. Kruche, delikatne ciasto francuskie z pysznymi dodatkami.

Obie wersje smaczne, zarówno na sniadanie jak samodzielna przystawka na ciepło. Polecam !

Zdjęcie - Tartaletki wytrawne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 6 szt.:

  • 1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego
  • 3 jaja
  • 120 g surowego boczku
  • 120 g salami
  • 100 g żółtego sera lub mozzarelli
  • kilka listek świeżej rukoli
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól i pieprz

Zdjęcie - Tartaletki wytrawne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Ciasto rozmrozić, przeciąć w poziomie na połowę, następnie wzdłuż na sześć kwadratów.
  2. Każdy kwadrat ciasta naciąć zostawiając margines 2,5 cm, srodek nakłuć gęsto widelcem. Margines posmarować rozmąconym jajkiem.
  3. Trzy kwadraty, srodki ciasta wyłożyć połową podsmażonego boczku i  sera, piec przez 8 minut w temp. 200 st. C.
  4. Wyjąć z piekarnika, dodać połowę sera,  jajka i pozostały boczek wyłożyć na każdą tartaletkę.
  5. Doprawić do smaku.
  6. Zapiec następne 8 – 10 minut lub do scięcia jajek.
  7. Dodać liski świeżej rukoli.
  8. Na pozostałe trzy kwadraty wyłożyć krążki salami, ser i piec w piekarniku przez 10 minut lub do zarumienienia, w temp. 200 st. C.
  9. Dodać swieże listki tymianku.
  10. Podawać na ciepło.

Smacznego !

autor: Samantha

Zdjęcie - Tartaletki wytrawne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów