Tartaletki wytrawne
Znakomita przekąska z ciasta francuskiego, tym razem w wersji wytrawnej. Przygotowałam dwa rodzaje tartaletek, z jajkiem, boczkiem i serem, druga propozycja to: salami z serem i tymiankiem. Kruche, delikatne ciasto francuskie z pysznymi dodatkami.
Obie wersje smaczne, zarówno na sniadanie jak samodzielna przystawka na ciepło. Polecam !
Składniki na 6 szt.:
- 1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego
- 3 jaja
- 120 g surowego boczku
- 120 g salami
- 100 g żółtego sera lub mozzarelli
- kilka listek świeżej rukoli
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Ciasto rozmrozić, przeciąć w poziomie na połowę, następnie wzdłuż na sześć kwadratów.
- Każdy kwadrat ciasta naciąć zostawiając margines 2,5 cm, srodek nakłuć gęsto widelcem. Margines posmarować rozmąconym jajkiem.
- Trzy kwadraty, srodki ciasta wyłożyć połową podsmażonego boczku i sera, piec przez 8 minut w temp. 200 st. C.
- Wyjąć z piekarnika, dodać połowę sera, jajka i pozostały boczek wyłożyć na każdą tartaletkę.
- Doprawić do smaku.
- Zapiec następne 8 – 10 minut lub do scięcia jajek.
- Dodać liski świeżej rukoli.
- Na pozostałe trzy kwadraty wyłożyć krążki salami, ser i piec w piekarniku przez 10 minut lub do zarumienienia, w temp. 200 st. C.
- Dodać swieże listki tymianku.
- Podawać na ciepło.
Smacznego !
autor: Samantha