Tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami

Zdjęcie - Tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Taki deser zdecydowanie jest w stanie poprawić nastrój nawet w najbardziej deszczowe popołudnie. Jeszcze ciepła aromatyczna tarta ze śliwkami na kruchym spodzie z delikatną bezą :) Tak sobie myślę, że lody też by tu pasowały. A co! jak szaleć to szaleć ;)

Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem (bardzo ułatwia wydostanie gotowego ciasta, tak żeby nie zrujnować bezy) o średnicy 25 cm.

Składniki na spód:

1,5 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1 jajko
50 g masła
1 łyżka śmietany (lub więcej do odpowiedniej gęstości ciasta)

Składniki na środek:

1 całe jajko i 2 żółtka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki
0,5 łyżeczki cynamonu
100 ml śmietany kremówki

Składniki na bezę:

2 białka
0,5 szklanki cukru

+ ok. 500 g śliwek

Składniki na spód zagniatamy razem do uzyskania jednolitego ciasta, jeśli masa będzie za sucha można dodać więcej śmitany (kwaśnej lub kremówki).

Zdjęcie - Tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia na ok. 20-30 min. można je nieco spłaszczyć, żeby przyspieszyć ten proces.

Zdjęcie - Tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów między dwoma kawałkami papieru do pieczenia.

Zdjęcie - Tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przekładamy do formy na tartę i dociskamy do brzegów, dziurkujemy spód widelcem. Zgniatamy w kulkę kawałek papieru do pieczenia, rozkładamy na spodzie i wysypujemy warstwę ryżu – dzięki temu spód się nie wybrzuszy, ryż po pieczeniu dalej nadaje się do jedzenia.

Zdjęcie - Tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Spód pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni.

Zdjęcie - Tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rozdzielamy białka od żółtek – odkładamy dwa białka osobno, będą potrzebne do zrobienia bezy.

Zdjęcie - Tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pozostałe jajka ubijamy z cukrem, dodajemy kremówkę i przesianą mąkę z cynamonem.

Zdjęcie - Tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Masę wylewamy na podpieczony spód.

Zdjęcie - Tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Układamy na cieście wydrylowane ćwiartki śliwek. Wkładamy do piekarnika na kolejne 30 minut, temp. 180 stopni.

Zdjęcie - Tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W tym czasie przygotowujemy bezę. Zostawione wcześniej białka ubijamy na sztywno z cukrem.

Zdjęcie - Tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bezę nakładamy na podpieczony spód, zostawiając ok. 1 cm. wolnego miejsca od brzegu ciasta – beza urośnie podczas pieczenia.

Zdjęcie - Tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczemy 30 min. w temperaturze 180 stopni.

Zdjęcie - Tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podajemy na ciepło :)

Zdjęcie - Tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Kategorie przepisów