Tarta ze śliwkami
Całe wiadro węgierek czekało już od jakiegoś czasu żeby je wykorzystać, w końcu nadszedł ten moment :) Powstała smaczna tarta, zachęcam Was do zrobienia.
Składniki (forma 24cm):
ciasto :
dodatkowo :
Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. ciasto rozłożyć na formie, wyrównać i
widelcem nakłuwać dno i boki.
Wyłożyć papier do pieczenie i zasypać fasolą lub kulkami ceramicznymi.
Piec około 7 min. po tym czasie ściągnąć papier i podpiec jeszcze około 3 min.
Wyciągnąć z piekarnika, poukładać wcześniej umyte i rozkrojone na pół śliwki na cieście oraz posypać migdałami.
Piec jeszcze około 30 min.
Składniki (forma 24cm):
ciasto :
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
dodatkowo :
- około kg śliwek
- garść płatków migdałów
Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. ciasto rozłożyć na formie, wyrównać i
widelcem nakłuwać dno i boki.
Wyłożyć papier do pieczenie i zasypać fasolą lub kulkami ceramicznymi.
Piec około 7 min. po tym czasie ściągnąć papier i podpiec jeszcze około 3 min.
Wyciągnąć z piekarnika, poukładać wcześniej umyte i rozkrojone na pół śliwki na cieście oraz posypać migdałami.
Piec jeszcze około 30 min.