Tarta z wiśniami

Tarta z wiśniami

Idealna do kawy – tarta z wiśniami na kruchym kakaowym spodzie pod lekką pierzynką z bitej śmietany i mascarpone. Uwielbiam! Ponieważ moja foremka zaginęła w niewyjaśnionych okolicznościach, dzisiejszą tartę upiekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Na jakąkolwiek formę się zdecydujecie polecam Wam wybranie tych z wyciąganym dnem.

Zdjęcie - Tarta z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kruchy spód:

1,5 szklanki mąki
4 łyżki kakao
1/3 cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3/4 kostki masła (150g)
1 jajko

Składniki na nadzienie wiśniowe:

700 g świeżych wiśni
0,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
3/4 szklanki wody

Składniki na krem śmietankowy:

250 g mascarpone
330 ml śmietany kremówki

+ gorzka czekolada i wiśnie do dekoracji

Tarta z wiśniami – jak to zrobić?

W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki na spód, dodajemy jajko i miękkie masło.

Zdjęcie - Tarta z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zagniatamy rękami do uzyskania jednolitej masy. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówkina ok. 20 minut (można nieco je spłaszczyć).

Zdjęcie - Tarta z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy, żeby puściły sok.

Zdjęcie - Tarta z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia (dzięki temu nie będzie trzeba dodatkowo podsypywać go mąką).

Zdjęcie - Tarta z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rozwałkowanym na grubość ok. 5 mm ciastem wykładamy blaszkę na tartę lub tortownicę.

Zdjęcie - Tarta z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do zrobienia równego brzegu wykorzystałam radełko.

Zdjęcie - Tarta z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zgniatamy papier do pieczenia w kulkę (dzięki temu będzie łatwiej go dopasować), wkładamy na ciasto i wysypujemy surowym ryżem (można go później wykorzystać). Spód pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, po tym czasie usuwamy papier z ryżem i pieczemy kolejne 15 minut.

Zdjęcie - Tarta z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie nadzienia wiśniowego. Do garnka z wiśniami zasypanymi cukrem dodajemy mąkę ziemniaczaną i wodę. Zagotowujemy na małym ogniu, gotujemy przez ok. 1-2 minuty, całość powinna mieć konsystencję gęstego kiślu z dużymi kawałkami owoców, wiśnie nie powinny się rozgotować.

Zdjęcie - Tarta z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Upieczony spód zostawiamy do przestudzenia.

Zdjęcie - Tarta z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na spód przekładamy wystudzone nadzienie wiśniowe, całość wkładamy do lodówki lub zamrażarki na czas przygotowania kremu.

Zdjęcie - Tarta z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do misy miksera przekładamy śmietanę i serek mascarpone, jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta możecie dodać też cukier puder. Miksujemy aż śmietana i serek się połączą, a cały krem będzie miał sztywną konsystencję.

Zdjęcie - Tarta z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przekładamy na schłodzoną tartę, wyrównujemy szpatułką.

Zdjęcie - Tarta z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ozdabiamy roztopioną ciemną czekoladą i wiśniami. Podajemy schłodzone.

Zdjęcie - Tarta z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Kategorie przepisów