Tarta z pomidorami

Tarta z pomidorami

Najprostsze dania bywają najsmaczniejsze. Niby tylko tarta z pomidorami, ale w połączeniu z czosnkiem, fetą, lekko przypaloną cebulką oraz oregano smakuje cudownie. Mogłabym jeść i jeść i jeść.
Zdjęcie - Tarta z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki (śr. 24cm ):

Ciasto:

250g mąki pszennej

1 jajko

szczypta soli

150g masła

Farsz:

jajko

150g śmietany 18%

150g sera feta

ząbek czosnku

oregano

żółty pomidor

pomarańczowy

pomidor czerwony pomidor

cebulka dymka

sól
Zdjęcie - Tarta z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zagniatamy składniki na ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Następnie wsadzamy blaszkę na ok. 1h do lodówki.
W misce łączymy śmietanę z jajkiem, dodajemy 100g pokrojonej w kostkę fety oraz posiekany czosnek. Doprawiamy odrobiną soli. Po godzinie wyciągamy formę z ciastem z lodówki, na spód wylewamy masę śmietanową, a na wierzchu układamy pokrojone w plastry pomidory. Całość posypujemy oregano i pokruszoną fetą oraz pokrojoną cebulką.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok. 30-35 minut.
Zdjęcie - Tarta z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów