Tarta z krewetkami

Smaczna tarta z krewetkami. Użyłam krewetek mrożonych, blanszowanych. Po rozmrożeniu obsmażałam bardzo krótko. Jeżeli używamy krewetek surowych należy je smażyć do czasu, aż uzyskają pomarańczowy kolor. Jeżeli kupimy krewetki gotowane, nie trzeba ich już obsmażać.
Krewetki będą się jeszcze zapiekały w tarcie, nie należy więc ich zbyt długo trzymać na patelni, aby nie stały się gumowe.
Polecam!
Inspiracja tutaj

Zdjęcie - Tarta z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:
80g masła, schłodzone, pokrojone w kostkę
160 g mąki
1 żółtko
zimna wody w razie potrzeby
na nadzienie:
ok 250 g oczyszczonych krewetek, bez głów, ogonków i pancerza
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g cebuli, grubo pokrojona
1 ząbek czosnku
2 jajka, lekko roztrzepane (dodaj sól i pieprz)
100 g śmietany (18%)
100 g mozzarelli porwanej na drobne kawałki
posiekana pietruszka i szczypiorek, do smaku
sól, pieprz
cytryna
Przygotowanie:
Ciasto:
Formę na tartę ( robiłam w foremce o średnicy 20 cm) posmarować grubo masłem.
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło.
Rozcierać palcami masło z mąką aż powstaną drobne okruchy, dodać żółtko szybko zagnieść w kulę. Można wyrobić ciasto w robocie - wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy do czasu, aż ciasto utworzy kulę. W razie potrzeby w jednym i drugim przypadku, dodać łyżkę zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy - najwygodniej robić to pomiędzy dwiema warstwami folii. Przełożyć do formy.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta) . Obciążyć fasolą lub grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 10 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.

Przygotować nadzienie:
Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek do miękkości, nie brązowić.
Krewetki przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać do cebuli, smażyć tylko kilka minut, do czasu aż się zrobią lekko pomarańczowe. Nie smażyć długo, będą się jeszcze piekły!

W misce wymieszać jajka, śmietanę, ser pietruszkę i szczypiorek. Dodać przestudzone krewetki z cebulą.

Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony placek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C, piec ok 20 - 30 minut. Tarta jest gotowa gdy nadzienie się zetnie a wykałaczka w nie wbita, wychodzi czysta.
Podawać tartę gorącą lub ciepłą. Smacznego!


Zdjęcie - Tarta z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kurczak rozmarynowy z młodymi ziemniakami z cukinią z piekarnika

Kurczak rozmarynowy z młodymi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zupa krem z pieczonych pomidor…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Ekspresowe owoce w sosie z białej czekolady

Ekspresowe owoce w sosie z bia…

Dzi Dzi
karmelowy

Lemoniada arbuzowa

Lemoniada arbuzowa

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

  Różowy, letni chłodnik

Różowy, letni chłodnik

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Kalafior zapiekany

Kalafior zapiekany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

  Różowy, letni chłodnik

Różowy, letni chłodnik

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Bigos z młodej kapusty
1

Bigos z młodej kapusty

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Kalafior gotowany w sosie pomidorowym
1

Kalafior gotowany w sosie pomi…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Letnia sałatka ze szparagami, komosą ryżową i kurczakiem

Letnia sałatka ze szparagami,…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Koktajl z truskawką, jabłkiem, marchewką i kurkumą

Koktajl z truskawką, jabłkiem,…

Beti Beti
kruche babeczki

Muhammara - pasta z orzechów i papryki
1

Muhammara - pasta z orzechów i…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty