Tarta z krewetkami

Smaczna tarta z krewetkami. Użyłam krewetek mrożonych, blanszowanych. Po rozmrożeniu obsmażałam bardzo krótko. Jeżeli używamy krewetek surowych należy je smażyć do czasu, aż uzyskają pomarańczowy kolor. Jeżeli kupimy krewetki gotowane, nie trzeba ich już obsmażać.
Krewetki będą się jeszcze zapiekały w tarcie, nie należy więc ich zbyt długo trzymać na patelni, aby nie stały się gumowe.
Polecam!
Inspiracja tutaj

Zdjęcie - Tarta z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:
80g masła, schłodzone, pokrojone w kostkę
160 g mąki
1 żółtko
zimna wody w razie potrzeby
na nadzienie:
ok 250 g oczyszczonych krewetek, bez głów, ogonków i pancerza
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g cebuli, grubo pokrojona
1 ząbek czosnku
2 jajka, lekko roztrzepane (dodaj sól i pieprz)
100 g śmietany (18%)
100 g mozzarelli porwanej na drobne kawałki
posiekana pietruszka i szczypiorek, do smaku
sól, pieprz
cytryna
Przygotowanie:
Ciasto:
Formę na tartę ( robiłam w foremce o średnicy 20 cm) posmarować grubo masłem.
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło.
Rozcierać palcami masło z mąką aż powstaną drobne okruchy, dodać żółtko szybko zagnieść w kulę. Można wyrobić ciasto w robocie - wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy do czasu, aż ciasto utworzy kulę. W razie potrzeby w jednym i drugim przypadku, dodać łyżkę zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy - najwygodniej robić to pomiędzy dwiema warstwami folii. Przełożyć do formy.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta) . Obciążyć fasolą lub grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 10 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.

Przygotować nadzienie:
Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek do miękkości, nie brązowić.
Krewetki przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać do cebuli, smażyć tylko kilka minut, do czasu aż się zrobią lekko pomarańczowe. Nie smażyć długo, będą się jeszcze piekły!

W misce wymieszać jajka, śmietanę, ser pietruszkę i szczypiorek. Dodać przestudzone krewetki z cebulą.

Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony placek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C, piec ok 20 - 30 minut. Tarta jest gotowa gdy nadzienie się zetnie a wykałaczka w nie wbita, wychodzi czysta.
Podawać tartę gorącą lub ciepłą. Smacznego!


Zdjęcie - Tarta z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Makaron ryżowy z krewetkami

Makaron ryżowy z krewetkami

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Pad Thai by chef Pong Aroonsang

Pad Thai by chef Pong Aroonsan…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Kalmary nadziewane ryżem i warzywami

Kalmary nadziewane ryżem i war…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Krewetki w maśle z chilli i czosnkiem

Krewetki w maśle z chilli i cz…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Krewetki w sosie pomidorowym z fetą

Krewetki w sosie pomidorowym z…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Koktajl z krewetek

Koktajl z krewetek

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Zielona pizza z pesto i boczkiem

Zielona pizza z pesto i boczki…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Orzechowa szarlotka z pianką i żurawiną

Orzechowa szarlotka z pianką i…

Dzi Dzi
karmelowy

Chałka nadziewana makiem

Chałka nadziewana makiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Focaccia rozmarynowa

Focaccia rozmarynowa

A_SE A_SE
Shabbyeat

Chleb z orzechami

Chleb z orzechami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pampuchy
1

Pampuchy

A_SE A_SE
Shabbyeat