Tarta z krewetkami

Smaczna tarta z krewetkami. Użyłam krewetek mrożonych, blanszowanych. Po rozmrożeniu obsmażałam bardzo krótko. Jeżeli używamy krewetek surowych należy je smażyć do czasu, aż uzyskają pomarańczowy kolor. Jeżeli kupimy krewetki gotowane, nie trzeba ich już obsmażać.
Krewetki będą się jeszcze zapiekały w tarcie, nie należy więc ich zbyt długo trzymać na patelni, aby nie stały się gumowe.
Polecam!
Inspiracja tutaj

Zdjęcie - Tarta z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:
80g masła, schłodzone, pokrojone w kostkę
160 g mąki
1 żółtko
zimna wody w razie potrzeby
na nadzienie:
ok 250 g oczyszczonych krewetek, bez głów, ogonków i pancerza
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g cebuli, grubo pokrojona
1 ząbek czosnku
2 jajka, lekko roztrzepane (dodaj sól i pieprz)
100 g śmietany (18%)
100 g mozzarelli porwanej na drobne kawałki
posiekana pietruszka i szczypiorek, do smaku
sól, pieprz
cytryna
Przygotowanie:
Ciasto:
Formę na tartę ( robiłam w foremce o średnicy 20 cm) posmarować grubo masłem.
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło.
Rozcierać palcami masło z mąką aż powstaną drobne okruchy, dodać żółtko szybko zagnieść w kulę. Można wyrobić ciasto w robocie - wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy do czasu, aż ciasto utworzy kulę. W razie potrzeby w jednym i drugim przypadku, dodać łyżkę zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy - najwygodniej robić to pomiędzy dwiema warstwami folii. Przełożyć do formy.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta) . Obciążyć fasolą lub grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 10 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.

Przygotować nadzienie:
Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek do miękkości, nie brązowić.
Krewetki przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać do cebuli, smażyć tylko kilka minut, do czasu aż się zrobią lekko pomarańczowe. Nie smażyć długo, będą się jeszcze piekły!

W misce wymieszać jajka, śmietanę, ser pietruszkę i szczypiorek. Dodać przestudzone krewetki z cebulą.

Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony placek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C, piec ok 20 - 30 minut. Tarta jest gotowa gdy nadzienie się zetnie a wykałaczka w nie wbita, wychodzi czysta.
Podawać tartę gorącą lub ciepłą. Smacznego!


Zdjęcie - Tarta z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Rurki biszkoptowe ze smietaną
1

Rurki biszkoptowe ze smietaną

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Kakaowy omlet z bananem

Kakaowy omlet z bananem

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Sałatka jajeczna z tuńczykiem

Sałatka jajeczna z tuńczykiem

Dzi Dzi
karmelowy

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Prosty biszkopt z bitą śmietaną i owocami

Prosty biszkopt z bitą śmietan…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka krewetkowo - jajeczna z  dipem czosnkowo-koperkowym

Sałatka krewetkowo - jajeczna…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Przepisy z tych kategorii

Papryka faszerowana kaszą orkiszową i tuńczykiem
1

Papryka faszerowana kaszą orki…

Beti Beti
kruche babeczki

Chipsy marchewkowe z rozmarynem

Chipsy marchewkowe z rozmaryne…

figmara figmara
figowe smaki

Tarta z dymką i rydzami

Tarta z dymką i rydzami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Marchewkowe bułeczki

Marchewkowe bułeczki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Jesienny chleb. Październikowa piekarnia

Jesienny chleb. Październikowa…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki dyniowe

Bułki dyniowe

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy